Το Βρετανικό Μουσείο γνώριζε για τις κλοπές αλλά δεν έκανε τίποτα!

Newsroom
Newsroom

Υπεύθυνος για ελληνικές αρχαιότητες ο κατηγορούμενος - Είχε απολυθεί πριν από μερικούς μήνες

Εργαζόμενος εδώ και 30 χρόνια στο Βρετανικό Μουσείο -και μάλιστα στο τμήμα των ελληνικών αρχαιοτήτων- ήταν ο άνδρας που κατηγορείται για κλοπή από το μουσείο.

Πρόκειται για τον 56χρονο συντηρητή Πίτερ Χιγκς, ο οποίος απολύθηκε πριν από εβδομάδες από τη θέση του επιμελητή των πολιτισμών της Μεσογείου.

Θεωρείται διακεκριμένος ειδικός στις αρχαιότητες, ο οποίος μάλιστα έχει γράψει βιβλία που συνοδεύουν ορισμένες από τις σημαντικότερες εκθέσεις του μουσείου. Ανήκε, επίσης, σε ομάδα του Μουσείου που εντόπιζε κλεμμένες αρχαιότητες και τις επέστρεφε στις χώρες όπου ανήκαν ή τις εξέθετε στο Λονδίνο.

Ο Χιγκς πατέρας δύο παιδιών, όπως αναφέρει ο Telegraph, εργαζόταν στο μουσείο από το 1993. Ο Χιγκς είχε δηλώσει σε συνέντευξή του πέρυσι ότι οι συχνές επισκέψεις στο Μουσείο με τους γονείς του όσο ήταν παιδί είχαν εξάψει τη φαντασία του και για αυτό σπούδασε αρχαιολογία.

Έχασε τη δουλειά του όταν οι προϊστάμενοί του τον κατηγόρησαν ότι έκλεψε αντικείμενα, μεταξύ των οποίων κοσμήματα από χρυσό, ημιπολύτιμους λίθους και γυαλί, που χρονολογούνταν από το 1.500 π.Χ. έως τον 19ο αιώνα μ.Χ. Τα αντικείμενα δεν ανήκαν στις εκθέσεις του Μουσείου, αλλά ήταν διαθέσιμα στους ερευνητές.

Τα αντικείμενα ήταν εξαφανισμένα από τα θησαυροφυλάκια του μουσείου επί σειρά ετών. Ορισμένα είχαν βγει προς πώληση στο eBay από το 2016.

Η Daily Mirror αναφέρει ότι από το 2020 ήταν γνωστό στο Μουσείο ήταν κάποια αντικείμενα προς πώληση αλλά δεν υπήρξε καμία δράση ως φέτος οπότε και αποπέμφθηκε ο Χιγκς.

Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη έρευνα από το Μουσείο, αλλά και από την Αστυνομία με δεδομένο ότι τα αντικείμενα βγήκαν σε δημοπρασία.

Η οικογένειά του τονίζει ότι ο Χιγκς είναι αθώος, ενώ πιστεύει ότι θα καθαρίσει το όνομά του.

Ο γιος του είπε στον Telegraph ότι ο Χιγκς είναι πολύ αγαπητός στο προσωπικό του Μουσείου, ενώ επισήμανε ότι, αντίθετα από ό,τι θα περίμενε κανένας, δεν πληρωνόταν πολύ καλά. «Το όνομά του σύρθηκε στη λάσπη και δαιμονοποιήθηκε», είπε.

Πηγή: protothema.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ