Charlie Hebdo: Το μουσουλμανικό Συμβούλιο των Σοφών προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά του περιοδικού

Το Συμβούλιο αυτό, το οποίο απαρτίζεται από μουσουλμάνους αξιωματούχους από διάφορες χώρες, "αποφάσισε να συστήσει μια επιτροπή διεθνών νομικών για να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά του Charlie Hebdo".

Το μουσουλμανικό Συμβούλιο των Σοφών που έχει την έδρα του στο Αμπού Ντάμπι ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προσφύγει κατά της γαλλικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Charlie Hebdo και «οποιουδήποτε προσβάλλει το Ισλάμ», την ώρα που η Γαλλία υπερασπίζεται την ελευθερία της δημοσίευσης σκίτσων.

Το Συμβούλιο αυτό, το οποίο απαρτίζεται από μουσουλμάνους αξιωματούχους από διάφορες χώρες, «αποφάσισε να συστήσει μια επιτροπή διεθνών νομικών για να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά του Charlie Hebdo», αναφέρεται σε μήνυμά του στο Twitter, το οποίο δημοσιεύτηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε στον λογαριασμό της ανώτατης αρχής του σουνιτικού Ισλάμ, το Αλ Άζχαρ, που έχει την έδρα του στο Κάιρο.

Προσβολή του Ισλάμ

Το Συμβούλιο, του οποίου προεδρεύει ο μεγάλος ιμάμης του Αλ Άζχαρ, σημειώνει ότι εξετάζει επίσης «να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά οποιουδήποτε προσβάλλει το Ισλάμ και τα ιερά του σύμβολα».

Το Συμβούλιο των Σοφών σημειώνει παράλληλα ότι «απορρίπτει έντονα την χρήση της ελευθερίας της έκφρασης ως προσχήματος για την προσβολή του προφήτη Μωάμεθ».

«Η ελευθερία της έκφρασης (…) θα πρέπει να διέπεται από τον σεβασμό στα δικαιώματα του άλλου και δεν θα πρέπει να επιτρέπει να χρησιμοποιούνται οι θρησκείες στις αγορές της πολιτικής ή στην εκλογική προπαγάνδα», υπογραμμίζει επίσης.

Η κρίση αυτή προέκυψε μετά τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υποσχέθηκε να μην «απαρνηθεί τα σκίτσα» του προφήτη Μωάμεθ αποτίοντας φόρο τιμής στον καθηγητή Ιστορίας Σαμουέλ Πατί, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 16 Οκτωβρίου κοντά στο Παρίσι από έναν φανατικό ισλαμιστή, αφού είχε δείξει σε μαθητές του σκίτσα του Μωάμεθ με αφορμή μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης.

Η απεικόνιση των προφητών απαγορεύεται αυστηρά από το Ισλάμ.

Οι δηλώσεις του Μακρόν πυροδότησαν ένα κύμα επικρίσεων σε πολλές μουσουλμανικές χώρες και διαδηλώσεις για την καταδίκη τους. Παράλληλα ορισμένες χώρες εξαπέλυσαν εκστρατεία μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, ενώ Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον Γάλλο πρόεδρο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ