«Το διαβατήριο Covid είναι η λύση για την επανεκκίνηση των ταξιδιών»

Ο Μπραντ Πέρκινς, συνιδρυτής και επικεφαλής ιατρικό στέλεχος του ιδρύματος The Commons Project Foundation, υποστηρίζει με άρθρο του στην Telegraph, ότι ένα «διεθνές διαβατήριο Covid» θα αποτελέσει τη λύση για την επανεκκίνηση των ταξιδιών.

Το Τhe CommonPass Project αποτελεί – σύμφωνα με τον Πέρκινς – την «απάντηση» στα προβλήματα που έχουν ανακύψει κατά την προσπάθεια των κρατών να εφαρμόσουν αποτελεσματικά υγειονομικά πρωτόκολλα στον ταξιδιωτικό κλάδο.

Θα αποτελέσει παράλληλα ένα αξιόπιστο εργαλείο, το οποίο θα επιτρέπει στους ταξιδιώτες να έχουν ένα ψηφιακό δελτίο υγείας που θα τεκμηριώνει με ασφάλεια την κατάσταση της υγείας τους και ένα πιο αξιόπιστο μέσο αξιολόγησης της κατάστασης υγείας των εισερχόμενων ταξιδιωτών, που θα δίνει την ευελιξία στις χώρες να προσαρμόσουν τις απαιτήσεις εισόδου τους.

Ολόκληρο το άρθρο του Μπραντ Πέρκινς στην Telegraph

Καθώς πραγματοποιείται μια παγκόσμια προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας υπό την απειλή του COVID-19, οι χώρες αντιμετωπίζουν την πρόκληση του πως θα επιτρέψουν την διεξαγωγή ταξιδιών, προστατεύοντας παράλληλα τη δημόσια υγεία.

Μέχρι τώρα, οι χώρες είχαν εφαρμόσει ένα μεταβαλλόμενο φάσμα υγειονομικών μέτρων στα σύνορα τους, από απαγορεύσεις εισόδου έως «τουριστικούς διαδρόμους». Η τρέχουσα συζήτηση περιλαμβάνει αιτήματα για μείωση της απαραίτητης 14ημερης καραντίνας, κάτι που θα απαιτεί μοριακά τεστ ανίχνευσης κατά την αναχώρηση ή την άφιξη.

Δεν υπάρχει ένα «σύνολο μέτρων για όλους» και θα ήταν αδύνατο να συμφωνηθεί κάτι τέτοιο σε παγκόσμια βάση. Κάθε χώρα χρειάζεται τη δυνατότητα να εφαρμόζει πιο ευέλικτες και διαφοροποιημένες πολιτικές στα σύνορα της, με βάση πιο αξιόπιστες εκτιμήσεις για την κατάσταση της υγείας των εισερχόμενων ταξιδιωτών.

Οι απόψεις μου βασίζονται σε δύο δεκαετίες ερευνών, ελέγχων και ανάπτυξης εμβολίων για παγκόσμιες επιδημίες στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Ηγήθηκα της έρευνας του CDC για τον άνθρακα μετά την 11η Σεπτεμβρίου και εργάστηκα ως Διευθύνων Σύμβουλος Στρατηγικής και Καινοτομίας του CDC από το 2005 έως το 2009.

Ένα βασικό σημείο είναι ότι η ανίχνευση της λοίμωξης βελτιώνεται σημαντικά πραγματοποιώντας τεστ περισσότερες από μια φορές κατά τη διάρκεια της συνήθους περιόδου επώασης του COVID-19, που ανέρχεται σε πέντε έως έξι ημέρες.

Η δοκιμή 72 έως 96 ώρες πριν την αναχώρηση και, στη συνέχεια και πάλι κατά την άφιξη, καλύπτει επαρκώς την περίοδο επώασης. Η προσθήκη δήλωσης υγείας που ελέγχει τα κλινικά συμπτώματα και τους παράγοντες κινδύνου παρέχει επιπλέον βιοασφάλεια.

Ο διπλός έλεγχος σε δύο χώρες, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου επώασης, απαιτεί ένα αξιόπιστο σύστημα για το συνδυασμό των αποτελεσμάτων των δοκιμών από πιστοποιημένα εργαστήρια πέρα από διεθνή σύνορα και από τον ίδιο τον χρόνο.

Προς το παρόν, τα αποτελέσματα των τεστ COVID-19 για ταξίδια «κοινοποιούνται» σε εκτυπωμένο χαρτί ή φωτογραφίες του χαρτιού από άγνωστα εργαστήρια, συχνά γραμμένα σε άγνωστες γλώσσες για όσους τα επιθεωρούν. Δεν υπάρχει μια τυπική μορφή ή κάποιο σύστημα πιστοποίησης, κάτι που «ανοίγει το δρόμο» για πολλές αναφορές περιπτώσεων παραποιημένων αποτελεσμάτων δοκιμών.

Το να εξετάσει μια χώρα δύο ή περισσότερα σημεία που συλλέγονται δεδομένα από τεστ σε ένα διεθνές ταξίδι, απαιτεί κάθε χώρα να εμπιστεύεται τα αποτελέσματα των τεστ από άλλες χώρες.

Το πρόσθετο πλεονέκτημα της «διασυνοριακής εμπιστοσύνης» για τα αποτελέσματα των τεστ είναι ότι θα θέσει τις βάσεις για την συμπερίληψη του εμβολιασμού για τον COVID-19 ως μέρος της υγειονομικής «αντιμετώπισης». Οι ταξιδιώτες μπορούν πάντοτε να κάνουν συμπληρωματικά τεστ, όμως δεν θα μπορούν να εμβολιαστούν ξανά κάθε φορά που διασχίζουν τα σύνορα.

Η αύξηση των τεστ για ταξίδια κατά τη διάρκεια της πανδημίας απαιτεί πρώτα να αντιμετωπιστεί η αίσθηση ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος επαρκής διαθεσιμότητα σε τεστ. Τα τεστ γενικά δεν είναι – και σίγουρα δεν θα έπρεπε να είναι – ελλιπή σε αυτήν την «καμπή» της πανδημίας.

Ορισμένες χώρες αντιμετωπίζουν ελλείψεις τεστ, επομένως οι πρόσθετες δοκιμές για τους ταξιδιώτες δεν θα πρέπει να επηρεάζει τους – ήδη περιορισμένους – δημόσιους πόρους. Για παράδειγμα, η εταιρεία ιατρικών ταξιδιωτικών υπηρεσιών Collinson, ισχυρίζεται ότι έχει επαρκή πληρότητα για να καλύψει τη ζήτηση σε τεστ κατά τις αφίξεις διεθνών ταξιδιωτών. Η εταιρεία αναφέρει ότι μπορεί να καλύψει 24.500 τεστ καθημερινά και ότι αυτά δεν θα επηρεάσουν σε καμία περίπτωση τις προμήθειες του δημοσίου τομέα.

Σε πρακτική βάση, η πραγματοποίηση τεστ σε δύο χώρες κατά τη διάρκεια μιας περιόδου επώασης, απαιτεί ένα αξιόπιστο σύστημα για τη μετάδοση αποτελεσμάτων δοκιμών από πιστοποιημένα εργαστήρια διά μέσου διεθνών συνόρων.

Για να αντιμετωπίσει την πρόκληση της δημιουργίας ενός παγκόσμιου κοινού πρωτοκόλλου COVID-19, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και το πρόγραμμα Commons, ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός με έδρα την Ελβετία, ο οποίος δημιουργεί παγκόσμιες ψηφιακές υπηρεσίες και πλατφόρμες για το κοινό καλό, έχουν συγκροτήσει έναν ευρύ παγκόσμιο «συνασπισμό» από δημόσιους και ιδιωτικούς εταίρους, για την ανάπτυξη και το «λανσάρισμα» του CommonPass και του CommonPass Framework.

To CommonPass είναι ένα ψηφιακό δελτίο υγείας για τους ταξιδιώτες, προκειμένου να τεκμηριώνουν με ασφάλεια το πιστοποιημένο αποτέλεσμα του τεστ ανίχνευσης του COVID-19, διατηρώντας ταυτόχρονα τα δεδομένα υγείας τους ιδιωτικά. Οι ταξιδιώτες δεν κοινοποιούν λεπτομέρειες σχετικά με τα αρχεία υγείας τους, μόνο έναν κωδικό QR που πιστοποιεί ότι πληρούν τις προϋποθέσεις εισόδου στα σύνορα.

Το CommonPass Framework καθιερώνει μια τυπική μέθοδο για την πιστοποίηση των εργαστηριακών αποτελεσμάτων και των αρχείων εμβολιασμού και επιτρέπει στις κυβερνήσεις να ορίσουν και να επαληθεύσουν τα δικά τους υγειονομικά κριτήρια για τους ταξιδιώτες.

 

 

Οι δοκιμές του CommonPass ξεκινούν αυτήν την εβδομάδα σε διαδρομές μεταξύ της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Χονγκ Κονγκ. Οι ταξιδιώτες δεν κοινοποιούν λεπτομέρειες σχετικά με τα αρχεία υγείας τους, μόνο έναν κωδικό QR που πιστοποιεί ότι πληρούν τις προϋποθέσεις εισόδου στα σύνορα.

Για τις κυβερνήσεις, το CommonPass Framework παρέχει ένα πιο αξιόπιστο μέσο αξιολόγησης της κατάστασης υγείας των εισερχόμενων ταξιδιωτών και τους δίνει την ευελιξία να προσαρμόσουν τις απαιτήσεις εισόδου τους καθώς εξελίσσεται η πανδημία, συμπεριλαμβανομένου του πότε και τι είδους εργαστηριακά τεστ και εμβολιασμοί θα είναι απαραίτητοι.

Χωρίς την ικανότητα των χωρών να εμπιστεύονται τα τεστ ανίχνευσης και τελικά τα αρχεία εμβολίων πέρα από τα διεθνή σύνορα, πολλές χώρες θα αισθάνονται υποχρεωμένες να διατηρήσουν πλήρεις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και υποχρεωτικές καραντίνες για όσο διάστημα εξακολουθεί να υφίσταται η πανδημία.

Τα αξιόπιστα μεμονωμένα δεδομένα υγείας επιτρέπουν στις χώρες να εφαρμόζουν διαφοροποιημένες απαιτήσεις ελέγχου υγείας για είσοδο.

Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης μέσω του CommonPass Framework θα βοηθήσει τη διεθνή κοινότητα να ανοίξει ξανά τα σύνορα της, να ανοικοδομήσει τις οικονομίες της και να υποστηρίξει τη βιοασφάλεια.

Πηγή: travelestate.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ