Διαφθορά στο Περού: Συνελήφθησαν και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Αστυνομίας

Newsroom
Newsroom

Οι συλλήψεις έγιναν κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης που συμπεριέλαβε 26 έρευνες σε κατοικίες σε διάφορες πόλεις, ιδίως στην πρωτεύουσα Λίμα.

Έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους τρεις υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της αστυνομίας, συνελήφθησαν χθες Δευτέρα στο Περού καθώς φέρονται να ενέχονται σε υπόθεση διαφθοράς συνδεόμενη με τον πρώην πρόεδρο Πέδρο Καστίγιο, που παύθηκε με απόφαση του Κογκρέσου την 7η Δεκεμβρίου.

«Αστυνομικοί, σε συντονισμό με την εισαγγελία, διεξήγαγαν μεγάλη επιχείρηση που οδήγησε στη σύλληψη έξι προσώπων ενεχόμενων σε υπόθεση διαφθοράς συνδεόμενη με παράτυπες προαγωγές στις τάξεις της αστυνομίας», σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών.

Η εισαγγελία διευκρίνισε πως ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι «τρεις στρατηγοί της αστυνομίας εν ενεργεία», εμπλεκόμενοι στις προαγωγές τις οποίες ενέκρινε ο κ. Καστίγιο, με αντάλλαγμα χρήματα, κατ’ αυτήν.

Οι συλλήψεις έγιναν κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης που συμπεριέλαβε 26 έρευνες σε κατοικίες σε διάφορες πόλεις, ιδίως στην πρωτεύουσα Λίμα.

Στη Λίμα ερευνήθηκαν δυο κατοικίες του πρώην υπουργού Άμυνας Ουάλτερ Αγιάλα, που φέρεται να ενέχεται επίσης στην υπόθεση· κατασχέθηκαν έγγραφα και συσκευές.

Ο κ. Αγιάλα κατήγγειλε τις έρευνες στα σπίτια του και τις συλλήψεις των στρατηγών. «Αυτό δεν ήταν απαραίτητο, δεν βρήκαν τίποτα. Αυτή η έρευνα διαρκεί πάνω από έναν χρόνο (...). Πρόκειται για σόου», είπε ο πρώην υπουργός Άμυνας σε δημοσιογράφους.

Η εισαγγελία διενεργεί έρευνα σε βάρος των κ.κ. Καστίγιο και Αγιάλα για παράνομη άσκηση επιρροής έναντι ανταλλάγματος, σύσταση και συμμορία.

Ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού στρατηγός Χοσέ Βισκάρα και ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου αεροπορίας πτέραρχος Χόρχε Τσαπάρο δήλωναν τον Νοέμβριο ότι η κυβέρνηση του κ. Καστίγιο τους πίεσε να προαγάγουν αξιωματικούς που δεν εκπλήρωναν τα απαραίτητα κριτήρια.

Ο Πέδρο Καστίγιο παύθηκε και συνελήφθη αμέσως μετά την 7η Δεκεμβρίου, αφού αποπειράθηκε να διαλύσει το Κογκρέσο και ανήγγειλε πως θα κυβερνούσε με διατάγματα. Η αντιπολίτευση κατήγγειλε «πραξικόπημα». Θα δικαστεί για «στάση» και «συνωμοσία». Πέραν αυτού, αντιμετωπίζει άλλες έξι έρευνες για διαφθορά. Υποστηρικτές του αντιτείνουν ότι ήταν ο κ. Καστίγιο αυτός που ανατράπηκε με πραξικόπημα.

Ο εκπαιδευτικός από την επαρχία κυβέρνησε μόλις δεκαεπτά μήνες, περίοδο που σημαδεύτηκε από βαθιά πολιτική κρίση. Έχει διαταχθεί να παραμείνει προφυλακισμένος για 48 μήνες.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ