Διάγγελμα Μπάιντεν για τις αμβλώσεις: "Η Αμερική γυρνά 150 χρόνια πίσω"

Newsroom
Newsroom

"Η ζωή των γυναικών αυτής της χώρας βρίσκεται σε κίνδυνο" είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος

Στους Αμερικανούς πολίτες απευθύνθηκε από τον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εν μέσω του «σεισμού» που έχει πυροδοτήσει η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου με την οποία ανατρέπεται η απόφαση-ορόσημο Roe v. Wade του 1973 για τις αμβλώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Θλιβερή ημέρα για τη χώρα και το Ανώτατο Δικαστήριο χαρακτήρισε ο Τζο Μπάιντεν την ανατροπή της απόφασης Roe v. Wade, τονίζοντας ότι «η υγεία και η ζωή των γυναικών αυτού του έθνους βρισκεται σε κίνδυνο».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιστρέφουν 150 χρόνια πίσω, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος καλώντας το Κογκρέσο να κατοχυρώσει συνταγματικά το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Σημείωσε πως θα κάνει ότι περνά από τις δυνάμεις του για να υπερασπίσει τις γυναίκες σε πολιτείες όπου θα απαγορευτεί η άμβλωση, και ιδίως το δικαίωμά τους να ταξιδέψουν σε άλλη πολιτεία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αφαιρεί το ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαίωμα στον τερματισμό της κύησης· πρόκειται για την πιο σημαντική γνωμοδότηση του Ανώτατου Δικαστηρίου εδώ και δεκαετίες, η οποία έρχεται να μετασχηματίσει το πλαίσιο που καθορίζει την αναπαραγωγική υγεία των γυναικών, όπως σημειώνει το CNNi.

H νομοθεσία σχετικά με τις αμβλώσεις θα εναπόκειται πλέον σε κάθε πολιτεία, εκτός εάν αναλάβει δράση το Κογκρέσο. Ήδη, σχεδόν οι μισές από τις πολιτείες των ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει νομοθεσία που απαγορεύει την άμβλωση, ενώ άλλες πολιτείες έχουν θεσπίσει αυστηρά μέτρα που ρυθμίζουν τη διαδικασία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και η αντιπρόεδρος, Κάμαλα Χάρις, είχαν δεσμευθεί να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους για να υπερασπισθούν το δικαίωμα στην άμβλωση.

Χιλιάδες διαδηλωτές, υπέρμαχοι και πολέμιοι της άμβλωσης,, έχουν κατακλύσει το Ανώτατο Δικαστήριο κατόπιν της ανακοίνωσης της απόφασης.

Η απόφαση συνιστά σημαντική νίκη για τους Ρεπουμπλικανούς και τους συντηρητικούς θρησκευόμενους που θέλουν να περιορίσουν ή να απαγορεύσουν τη διαδικασία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αποφανθεί στην ιστορική απόφασή του 1973 ότι το αμερικανικό Σύνταγμα εγγυάται το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση και επιβεβαίωσε το 1992 το δικαίωμα αυτό για όσο διάστημα της κύησης το έμβρυο δεν είναι βιώσιμο, δηλαδή μέχρι τις 22 έως 24 εβδομάδες της κύησης.

Όμως εξαιτίας της αλλαγής των ισορροπιών στην σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο πλέον κυριαρχείται από συντηρητικούς δικαστές, πολλές πολιτείες, όπως το Τέξας, εξαπέλυσαν «επίθεση» κατά της απόφασης Roe v. Wade υιοθετώντας περιοριστικούς για την άμβλωση νόμους, ορισμένοι από τους οποίους αντιβαίνουν προς την νομολογία, για να προκαλέσουν την παραπομπή του θέματος στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Με ψήφους 6-3 της συντηρητικής πλειοψηφίας το δικαστήριο επικύρωσε τον υποστηριζόμενο από τους Ρεπουμπλικανούς νόμο του Μισισίπι που απαγορεύει την άμβλωση μετά τη 15η εβδομάδα κύησης.

Οι δικαστές απεφάνθησαν πως η απόφαση στην υπόθεση Roe v. Wade που επέτρεπε τις αμβλώσεις ανάμεσα στην 24η και 28η εβδομάδα της κύησης ήταν λάθος επειδή το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν κάνει καμία ειδική αναφορά στα δικαιώματα άμβλωσης.

Προσχέδιο της απόφασης που ανέφερε πως το δικαστήριο ήταν πιθανό να ανατρέψει την απόφαση διέρρευσε τον Μάιο, προκαλώντας πολιτική καταιγίδα.

Ο νόμος του Μισισίπι μπλοκαρίστηκε από κατώτερα δικαστήρια ως παραβίαση του δεδικασμένου του Ανώτατου Δικαστηρίου για τα δικαιώματα άμβλωσης.

Η Jackson Women's Health Organization, η μοναδική κλινική αμβλώσεων που παραμένει στο Μισισισίπι προσέφυγε εναντίον του νόμου του 2018 και είχε την υποστήριξη της κυβέρνησης του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο νόμος επιτρέπει τις αμβλώσεις όταν υπάρχει «ιατρικός λόγος έκτακτης ανάγκης» ή «σοβαρή ανωμαλία του εμβρύου», αλλά δεν προβλέπει εξαίρεση για τις εγκυμοσύνες που είναι αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας.

Ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε το 2018 τον νόμο επικαλούμενος το δεδικασμένο στην υπόθεση Ρόου. Το πέμπτο εφετείο με έδρα τη Νέα Ορλεάνη κατέληξε το 2019 στο ίδιο συμπέρασμα.

Η απόφαση Roe v. Wade αναγνώρισε το δικαίωματα στην ιδιωτικότητα βάσει του Συντάγματος των ΗΠΑ που προστατεύει τη δυνατότητα της γυναίκας να τερματίσει την εγκυμοσύνη της.

Το Ανώτατο Δικαστήριο σε μια απόφαση το 1992 (Planned Parenthood of Southeastern Pennsylvania v. Casey) επανεβεβαίωσε το δικαίωμα στην άμβλωση και απαγόρευσε τους νόμους που επιβάλλουν ένα «υπερβολικό βάρος» στην πρόσβαση στην άμβλωση.

Διαβάστε επίσης:

Καλιφόρνια, Όρεγκον και Ουάσινγκτον δεσμεύονται να υπερασπιστούν την πρόσβαση στην άμβλωση

ΗΠΑ: «Είναι θέλημα Θεού»: Το σχόλιο του Τραμπ για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Η Alaska Airlines θα πληρώνει τα έξοδα των υπαλλήλων της που ταξιδεύουν σε άλλη Πολιτεία για άμβλωση

Διχασμένες οι ΗΠΑ – Διάγγελμα Mπάιντεν για τις αμβλώσεις

Επιστροφή στον Μεσαίωνα! Το δικαίωμα στην άμβλωση δεν προστατεύεται πλέον στις ΗΠΑ

Πηγή: cnn.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ