Έβερεστ: Οδηγός Σέρπα βρέθηκε ζωντανός μετά από επτά ημέρες
Χωρίς να έχει καταφέρει αυτή τη φορά να φτάσει στην κορυφή των 8.849 μέτρων, ο 52χρονος Ντάουα Σέρπα επέστρεφε με έναν Πολωνό ορειβάτη, όταν χάθηκε μεταξύ της Κατασκήνωσης 3 και της Κατασκήνωσης 4, σε υψόμετρο πάνω από τα 7 χιλιάδες μέτρα.
Σε μια σπάνια περίπτωση επιβίωσης στις ακραίες συνθήκες που επικρατούν στο Έβερεστ, ένας Νεπαλέζος οδηγός Σέρπα διασώθηκε, αφού επέζησε περίπου μία εβδομάδα στις πλαγιές του ψηλότερου βουνού στον κόσμο χωρίς τροφή ή οξυγόνο.
Χωρίς να έχει καταφέρει αυτή τη φορά να φτάσει στην κορυφή των 8.849 μέτρων, ο 52χρονος Ντάουα Σέρπα επέστρεφε με έναν Πολωνό ορειβάτη, όταν χάθηκε μεταξύ της Κατασκήνωσης 3 και της Κατασκήνωσης 4, σε υψόμετρο πάνω από τα 7 χιλιάδες μέτρα.
Εθεάθη τελευταία φορά στις 29 Μαΐου. Ο πελάτης του επέστρεψε σώος στην κατασκήνωση βάσης, αλλά δεν ήταν σαφές πώς χώρισαν. Ήταν από τους τελευταίους ορειβάτες που επιχειρούσαν να ανέβουν στο Έβερεστ αυτή τη σεζόν, η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα.
Έβερεστ: Οδηγός Σέρπα διασώθηκε αφού αγνοούνταν για μία εβδομάδα χωρίς τροφή και οξυγόνο
(AP Photo/Tashi Sherpa, File)
Ο Λάμα Κάζι Σέρπα, εκπρόσωπος της Επιτροπής Ελέγχου Ρύπανσης του Εθνικού Πάρκου της Σαγκαρμάθα – όπου ανήκει το Έβερεστ – δήλωσε ότι μια ομάδα της Επιτροπής που καθάριζε την περιοχή μετά το τέλος της σεζόν εντόπισε τον Ντάουα κοντά στον παγοκαταρράκτη Κούμπου και τον μετέφερε σε ασφαλές σημείο, απ’ όπου διακομίστηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο.
Η οικογένεια του Ντάουα δήλωσε ότι ο έμπειρος οδηγός είναι γενικά καλά στην υγεία του και υποβάλλεται σε θεραπεία για κρυοπαγήματα και άλλες επιπλοκές.
«Ο Ντάουα επέζησε για σχεδόν μια εβδομάδα χωρίς φαγητό, νερό ή συμπληρωματικό οξυγόνο στον επικίνδυνο παγοκαταρράκτη Κούμπου. Αυτό είναι κάτι παραπάνω από θαύμα», ανέφερε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η εταιρεία πεζοπορίας για την οποία εργαζόταν ο Σέρπα.
Ένας αριθμός ρεκόρ, πάνω από 1.000 ορειβάτες και οι οδηγοί τους, ανέβηκαν φέτος στο Έβερεστ. Από αυτούς, πέντε έχασαν τη ζωή τους αυτή τη σεζόν, δήλωσαν αξιωματούχοι, ενώ πολλοί ορειβάτες έμειναν για μεγάλο διάστημα αποκλεισμένοι στην κατασκήνωση βάσης, αφού ένα τεράστιο κομμάτι παγετώνα καθυστέρησε το άνοιγμα της διαδρομής προς την ψηλότερη κορυφή του κόσμου τον Απρίλιο.
Πηγή: Reuters
- Τέσσερις νεκροί σε συντριβή μικρού αεροσκάφους στην Κροατία
- Ο Στάρμερ κατηγορεί τον Μασκ ότι «προσπαθεί να προκαλέσει διχόνοια» μετά τη δολοφονία νεαρού φοιτητή
- Μαζική τροφική δηλητηρίαση σε γαμήλια δεξίωση στη Λεμεσό








