ΕΕ: Σε ισχύ από σήμερα το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο

Newsroom
Newsroom

Aπό σήμερα τέθηκε σε ισχύ το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της ΕΕ για το φυσικό αέριο, η απάντηση της Ευρώπης σε οποιαδήποτε ένταση του ενεργειακού εκβιασμού της Μόσχας.

Το σχέδιο καλεί τις χώρες της ΕΕ να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου εν μέσω φόβων ότι η Ρωσία θα μπορούσε να σταματήσει τις παραδόσεις. Ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής δικτύου της Γερμανίας λέει ότι το σχέδιο θα μπορούσε να βάλει φρένο στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, σημειώνει η γερμανική DW.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το φυσικό αέριο τέθηκε σε ισχύ από σήμερα, με τα κράτη μέλη να καλούνται να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου και να εργαστούν για την επαρκή αποθήκευση αποθεμάτων αερίου πριν από τον χειμώνα.

Το σχέδιο εισήχθη για να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα εφοδιασμού που θα προέκυπτε εάν η Ρωσία διέκοπτε την παράδοση φυσικού αερίου εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας την Ουκρανία και των αντιποίνων του Κρεμλίνου στις κυρώσεις της ΕΕ, μεταξύ άλλων.

Οι παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην ΕΕ έχουν ήδη μειωθεί σημαντικά και θεωρούνται ευρέως μέσο πίεσης της Μόσχας στην Ευρώπη, σημειώνει το γερμανικό μέσο.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο;

Τα κράτη μέλη της ΕΕ καλούνται να μειώσουν εθελοντικά καταρχήν την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% μεταξύ 1ης Αυγούστου και 31ης Μαρτίου σε σύγκριση με τη μέση κατανάλωση την ίδια περίοδο τα τελευταία πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε από τους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ στα τέλη Ιουλίου, οι στόχοι εξοικονόμησης θα μπορούσαν να γίνουν υποχρεωτικοί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης εφοδιασμού.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις για μεμονωμένες χώρες και κλάδους και τουλάχιστον 15 χώρες της ΕΕ που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του συνολικού πληθυσμού του μπλοκ θα πρέπει να το εγκρίνουν για να καταστούν δεσμευτικοί οι στόχοι.

Η Ισπανία και η Ιταλία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν λάβει εξαιρέσεις από τον στόχο αποταμίευσης 15%.

Το σχέδιο στοχεύει στην εξοικονόμηση 45 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου συνολικά. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γερμανία, ως μεγάλος χρήστης φυσικού αερίου, θα πρέπει να αντιπροσωπεύει περίπου 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αυτής της ποσότητας.

Πηγή: iefimerida

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ