Έφτασε η θλιβερή ώρα της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής στην Αγία Σοφία

Έντονη παραμένει η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης και της Oρθόδοξης εκκλησίας

Μετά από προετοιμασία εβδομάδων, έφτασε η ώρα της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής στην Αγία Σοφία. Λίγες ώρες πριν ο Τούρκος Πρόεδρος, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του επιθεώρησε τις εργασίες μετατροπής του βυζαντινού ναού, από μουσείο σε ισλαμικό τέμενος.

Με κάθε ευκαιρία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει πως πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας.

Έντονη παραμένει η αντίδραση της Αθήνας, ενώ το ζήτημα απασχόλησε και τη συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα (Δείτε ΕΔΩ).

Με μήνυμά του στο twitter, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος έκανε γνωστό πως συναντήθηκε στο Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς (Δείτε περισσότερα ΕΔΩ).

Η θλίψη για την Αγία Σοφία αποτυπώνεται, σήμερα, και στην Κρήτη, όπου με απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου θα χτυπήσουν πένθιμα όλες οι καμπάνες στο νησί (Δείτε το σχετικό ανακοινωθέν ΕΔΩ).

«Μέσα» στις πρόβες στην Αγιά Σοφιά

Σ’ ένα βίντεο τεσσάρων λεπτών από την πρόβα αυτή, που αναρτήθηκε στα social media, οι Τούρκοι θέλησαν ν αποκαλύψουν μέρος των εργασιών και κυρίως το πως θα είναι στη νέα του μορφή, ο υπέρλαμπρος ναός της Αγίας Σοφίας. Στα πλάνα φαίνεται και το κομμάτι εκείνο της αψίδας, όπου βρίσκεται το περίφημο ψηφιδωτό της Παναγίας με το Θείο Βρέφος αγκαλιά, της περιόδου μετά την εικονομαχία, όπου οι Τούρκοι προσπαθούν να καλύψουν.

Δείτε στο 1:26 το τρικ με το ύφασμα που μπορεί ακόμα να μην είναι ξεκάθαρο, καθώς μπροστά του εξακολουθούν να υπάρχουν οι σκαλωσιές, ωστόσο φαίνεται ο τρόπος με τον οποίο θα ξετυλίγεται τις ώρες των προσευχών.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ayasofya Camii'nde, Amenerrasulü okunarak ses sistemi ve akustik kontrol edildi. #beyazgazete #Ayasofya #AyasofyaCamii

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Beyaz Gazete (@beyazgazete) στις

Σημαντικό ρόλο στην μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς από μουσείο σε τζαμί θα παίξουν και οι φωτισμοί, αφού στόχος όλων εκείνων που ανέλαβαν το έργο είναι μπαίνοντας το βλέμμα να μην είναι ερευνητικό, αλλά να εστιάζεται σε συγκεκριμένα σημεία.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ