Έκκληση για βοήθεια από τον κυβερνήτη των Φιλιππίνων μετά τον καταστροφικό τυφώνα

Έκκληση για βοήθεια από τον κυβερνήτη των Φιλιππίνων μετά τον καταστροφικό τυφώνα

Πάνω από 400.000 άνθρωποι κατέφυγαν σε ειδικά κέντρα που τους υποδείχθηκαν ή στα σπίτια συγγενών τους

Ο κυβερνήτης μιας επαρχίας των Φιλιππίνων έκρουσε σήμερα τον κώδωνα του κινδύνου καθώς έχει προκαλέσει μεγάλη καταστροφή στο νησί του ο τυφώνας Ράι, που άφησε τους κατοίκους χωρίς πόσιμο νερό και χωρίς τρόφιμα.

Ο Άρθουρ Γιαπ, ο κυβερνήτης της Μποχόλ, τόνισε πως το νησί δεν έχει χρήματα και απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση του προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε να στείλει κεφάλαια για να διανεμηθούν πόσιμο νερό και τροφή στις οικογένειες που επλήγησαν.

«Αν δεν στείλετε χρήματα για να αγοράσουμε τρόφιμα, στείλτε στρατιώτες και αστυνομικούς διότι θα έχουμε λεηλασίες εδώ πέρα», προειδοποίησε ο κ. Γιαπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό DZBB.

 

Ενώ άλλες περιοχές της χώρας προετοιμάζονται να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα, η δική του επαρχία «είναι σε κατάσταση με (την περίοδο που είχε χτυπήσει) η Γιολάντα», πρόσθεσε, χρησιμοποιώντας την ονομασία στις Φιλιππίνες του τυφώνα Χαϊγιάν, του φονικότερου που έπληξε ποτέ τη χώρα, το 2013.

Ο στρατός των Φιλιππίνων έχει αποδυθεί σήμερα σε κούρσα με τον χρόνο για να διανείμει νερό και τρόφιμα στα νησιά όπου προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές ο Ράι. Ο ακόμη προσωρινός απολογισμός των θυμάτων κάνει λόγο για 375 νεκρούς, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι.

Χιλιάδες στρατιώτες, αστυνομικοί και λιμενοφύλακες έχουν αναπτυχθεί στις περιοχές που επλήγησαν για να διανείμουν τρόφιμα, νερό και φάρμακα στους επιζήσαντες, που αδυνατούν να βρουν είδη πρώτης ανάγκης.

«Έδωσα διαταγή (...) να αναπτυχθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα – πλοία, βάρκες, αεροσκάφη, φορτηγά – για να διανεμηθεί βοήθεια στις πληγείσες περιοχές», τόνισε χθες Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας Ντελφίν Λορενσάνα.

Μηχανήματα έργου και άλλα μέσα έχουν σταλεί να ανοίξουν δρόμους που έκλεισαν.

Πάνω από 400.000 άνθρωποι κατέφυγαν σε ειδικά κέντρα που τους υποδείχθηκαν ή στα σπίτια συγγενών τους, σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, αφού τα δικά τους σπίτια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς από τον ισχυρότερο τυφώνα των τελευταίων ετών στο αρχιπέλαγος.

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία από CNN World

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ