Έκκληση του Πάπα Φραγκίσκου στην ΕΕ: Δείξετε αλληλεγγύη, ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές

Με ένα άκρως πολιτικό μήνυμα ο Ποντίφικας απευθύνθηκε τόσο στους ανθρώπους που πλήττονται ποικιλοτρόπως από την πανδημία του ιού όσο και στις ηγεσίες των κρατών - μελών της ΕΕ

Στα βιβλία της ιστορίας του μέλλοντος θα καταγραφεί η σημερινή λειτουργία του Πάσχα για την Καθολική εκκλησία καθώς ο Πάπας Φραγκίσκος δεν απήθυνε απλώς το μήνυμα της Αναστάσεως Urbi et Orbi («προς την πόλη και τον κόσμο») από την άδεια από πιστούς Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό αλλά έστειλε σαφέστατο πολιτικό μήνυμα προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλώντας τους να επιδείξουν αλληλεγγύη σε μια κοσμοϊστορική συγκυρία χρησιμοποιώντας ακόμα και «καινούργια εργαλεία».

Ο Ποντίφικας στέλνοντας ένα διπλό μήνυμα, τόσο για τη σημασία και τη δύναμη της Ανάστασης του Κυρίου, αλλά και για τη δοκιμασία που περνάει η ανθρωπότητα τόνισε ότι «σήμερα, οι σκέψεις μου στρέφονται κατά πρώτο λόγο προς όσους έχουν πληγεί άμεσα από την πανδημία του κορωνοϊού: τους ασθενείς, τους νεκρούς και τα μέλη της οικογένειας τους θρηνούν την απώλεια των αγαπημένων τους, χωρίς να μπορούν σε πολλές περιπτώσεις να τους αποχαιρετήσουν».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Πάπας Φραγκίσκος υπογράμμισε ότι «τις τελευταίες οι ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων άλλαξαν ξαφνικά. Για πολλούς, η παραμονή στο σπίτι ήταν μια ευκαιρία να προβληματιστούν, να αποσυρθούν από τον ξέφρενο ρυθμό της ζωής, να μείνουν με τους αγαπημένους τους και να απολαύσουν την παρέα τους. Ωστόσο, για πολλούς, αυτή είναι μια περίοδος ανησυχίας για ένα αβέβαιο μέλλον, για θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν και για άλλες συνέπειες της τρέχουσας κρίσης».

Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι συνέπειες ο Ποντίφικας απήθυνε με δραματικό τρόπο έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων«ανάμεσα στις περιοχές του πλανήτη που πλήττονται βρίσκεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αυτή η αγαπημένη ήπειρος μπόρεσε ξανά να ανυψωθεί, χάρη σε ένα πνεύμα αλληλεγγύης που της επέτρεψε να ξεπεράσει τις αντιξοότητες του παρελθόντος. Είναι πιο επείγον από ποτέ, ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες, οι αντιπαλότητες του παρελθόντος να μην γίνουν ισχυρές. Όλοι οι Ευρωπαίοι πρέπει να θυμούνται ότι είναι μέλη μιας οικογένειας και αλληλοϋποστηρίζονται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει επί του παρόντος μια πρωτόγνωρη πρόκληση, από την οποία θα εξαρτηθεί όχι μόνο το μέλλον της, αλλά το μέλλον ολόκληρου του κόσμου. Ας μην χάσουμε την ευκαιρία να δώσουμε περαιτέρω αποδείξεις αλληλεγγύης, ακόμα και με καινοτόμες λύσεις».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ