Ένα μνημείο για το Ολοκαύτωμα ως κέντρο μάθησης στο κέντρο του Λονδίνου

Ένα νέο μνημείο στο κέντρο του Λονδίνου που θα τιμήσει Εβραίους άνδρες, γυναίκες και παιδιά, καθώς και όλα τα άλλα θύματα διώξεων των Ναζί.

Η βρετανική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως στο Κέντρο Μνήμης και Μάθησης για το Ολοκαύτωμα στο κέντρο του Λονδίνου, μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις του γραφείου του βραβευμένου αρχιτέκτονα Ντέιβιντ Ατζάγιε και του δήμου του Λονδίνου που καθυστερούσε την έγκριση εξαιτίας των αμφιβολιών που υπήρχαν σχετικά με την απώλεια του δημόσιου χώρου πρασίνου. Τελικά το σχέδιο είναι εναρμονισμένο με το δημόσιο χώρο και πήρε έγκριση να ξεκινήσει μέσα στο 2021.

Τον Οκτώβριο του 2017, η αρχιτεκτονική εταιρεία του Ατζάγιε επιλέχθηκε για να σχεδιάσει ένα κέντρο εκμάθησης και ενημέρωσης για το Ολοκαύτωμα, ένα νέο μνημείο στο κέντρο του Λονδίνου που θα τιμήσει Εβραίους άνδρες, γυναίκες και παιδιά, καθώς και όλα τα άλλα θύματα διώξεων των Ναζί. Τώρα αποκαλύφθηκε η ενημερωμένη του έκδοση που συνδέει το έργο με τους κατοίκους και τη δραστηριότητά τους. Ένα περίπτερο εισόδου οδηγεί μέσω μιας αυλής προς ένα υπόγειο κέντρο εκμάθησης που φυλάσσεται από μια επιβλητική είσοδο από χάλκινα πτερύγια - το σχέδιο έχει υποστεί μια σειρά από λεπτές αναθεωρήσεις.

Ο αναθεωρημένος σχεδιασμός για το περίπτερο εισόδου στοχεύει στο να το κάνει «ένα ελαφρύτερο, πιο διαφανές στοιχείο που ενισχύει και εναρμονίζεται με τους υπάρχοντες κήπους» του χώρου προς το κτήριο του Βρετανικού Κοινοβουλίου στα βόρεια. Έχουν γίνει επίσης προσαρμογές στη διαρρύθμιση του χώρου της αυλής προκειμένου να καταστεί, σύμφωνα με τα λόγια της ομάδας σχεδιασμού, πιο «διαισθητικό και περιεκτικό».

Εν τω μεταξύ, το αποτύπωμα του χάλκινου κέντρου μάθησης εξορθολογίστηκε στο δυτικό και βόρειο άκρο, απομακρύνοντας το κτίριο από τα δέντρα του χώρου. Η αναθεώρηση μειώνει επίσης τον απαραίτητο χρόνο κατασκευής και ανασκαφής, ενώ βελτίωσε «την θέα προς τους κήπους του πύργου της βασίλισσας Βικτόρια και το παλάτι του Γουέστμινστερ, ιδίως από το νότιο άκρο των κήπων του πύργου της Βικτόρια», λέει η ομάδα που δούλεψε το έργο.  

Πηγή: Lifo

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ