Ενεργειακή κρίση: «Σκοτεινός χειμώνας» και για τα δάση της Ευρώπης

Newsroom
Newsroom

Χαλαρώνουν οι κανόνες υλοτομίας

 

Αντιμέτωπες με τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και τις πιθανές διακοπές ρεύματος, πολλές κυβερνήσεις της ΕΕ χαλαρώνουν τους κανόνες υλοτομίας και ενθαρρύνουν τους πολίτες να καίνε ξύλα για να κρατήσουν τα σπίτια τους ζεστά -κάτι που οι ακτιβιστές λένε ότι αποτελεί καταστροφή για τα ήδη ευάλωτα δάση της Ευρώπης.

Οι ΜΚΟ και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κατανάλωση περισσότερης ξυλείας για καύσιμο μπορεί να οδηγήσει σε δραματική συρρίκνωση δασών και αύξηση της παράνομης υλοτόμησης, αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Politico.

Η υλοτόμηση προστατευόμενων δασών προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια είναι «τρελή» και «πολύ, πολύ καταστροφική», δήλωσε η Κάταλιν Ρόντικς ακτιβίστρια για τη βιοποικιλότητα της Greenpeace Ουγγαρίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι ήδη τα δάση στην Ουγγαρία είχαν ήδη υποστεί ζημιά από τους καλοκαιρινούς καύσωνες.

Οι χώρες είναι έντονα διχασμένες ως προς τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν τα δάση στην επίτευξη των «πράσινων στόχων» της ΕΕ.

Οι ακτιβιστές τονίζουν ότι η υλοτομία και οι φυτείες μονοκαλλιέργειας μπορούν να βλάψουν τη βιοποικιλότητα και θα δυσκολέψουν την επίτευξη των κλιματικών στόχων, καθώς τα δάση λειτουργούν επί του παρόντος ως η κύρια αποθήκη άνθρακα της ΕΕ. Επισημαίνουν επίσης ότι η καύση ξύλου απελευθερώνει επιβλαβείς ρύπους, συμπεριλαμβανομένων μικροσωματιδίων τα οποία έχουν συνδεθεί με μια σειρά προβλημάτων υγείας.

Ωστόσο, ήδη ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες με τα μεγαλύτερα δάση επιτρέπουν περισσότερη υλοτόμηση για να μετριαστεί το πλήγμα της ενεργειακής κρίσης και ενθαρρύνουν την καύση ξύλου για εξοικονόμηση φυσικού αερίου -ακόμα κι αν αυτό σημαίνει μείωση της προστασίας των δασών.

 «Η Ευρώπη θα κάψει σημαντική ποσότητα ξύλου φέτος, πιθανότατα σε επίπεδα ρεκόρ», δήλωσε ο Μάρτιν Πίτζεον, ακτιβιστής για τα δάση και το κλίμα της ΜΚΟ Fern, προσθέτοντας ότι «α δάση θα βιώσουν έναν «πολύ, πολύ σκοτεινό χειμώνα».

Σύμφωνα με το Politico, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι οι Βρυξέλλες γνωρίζουν τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης που προειδοποιούν για πιθανή αύξηση της υλοτομίας σε χώρες όπως η Ουγγαρία, αλλά δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο και ότι σχετίζεται για την ενεργειακή κρίση.
 

«Κατανάλωση» δέντρων αντί φυσικού αερίου

Αν και η υλοτομία δεν έχει αυξηθεί στη Σουηδία και τη Φινλανδία, το πρόβλημα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα οξύ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Στη Ρουμανία, όπου πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού θερμαίνει ήδη τα σπίτια του με ξύλα, η κυβέρνηση έχει περιορίσει την τιμή των καυσόξυλων για να κρατήσει χαμηλούς λογαριασμούς ενέργειας - ένα μέτρο που η WWF προειδοποιεί ότι θα μπορούσε να ενισχύσει την παράνομη υλοτομία. Η Ρουμανία ελέγχεται ήδη από την ΕΕ επειδή δεν σταμάτησε την παράνομη υλοτομία στα προστατευόμενα δάση Natura 2000.

Η Σλοβακία έχει ήδη καταγράψει αύξηση της παράνομης υλοτομίας και της κλοπής ξυλείας το καλοκαίρι, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ.

Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο, τον Αύγουστο ήρε τις διατάξεις που απαγόρευαν την υλοτομία σε προστατευόμενα δάση. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι αυτή η νέα νομοθεσία «ενδεχομένως να παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ» και ότι οι Βρυξέλλες «θα παρακολουθούν στενά την εφαρμογή αυτών των νέων διατάξεων».

Η Λετονία έχει εγκρίνει την υλοτόμηση νεότερων δέντρων, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος της Λιθουανίας ζήτησε από την κρατική δασική εταιρεία να αυξήσει τη «συγκομιδή» ξύλου για να ενισχύσει τον εφοδιασμό βιοενέργειας της χώρας.

Η κυβέρνηση της Εσθονίας αντιστέκεται -προς το παρόν- στις εκκλήσεις της αγοράς για αύξηση της υλοτομίας. Στην Πολωνία, «πολλοί άνθρωποι» είναι απασχολημένοι με το κόψιμο δέντρων ώστε να μαζέψουν αρκετά ξύλα για το χειμώνα, δήλωσε ο Πιότρ Σιέργκιε, εκπρόσωπος της ΜΚΟ Polish Smog Alert. Ο ηγέτης της χώρας Γιάροσλαβ Καζίνσκι τον περασμένο μήνα ενθάρρυνε τους πολίτες «να κάψουν σχεδόν τα πάντα, φυσικά εκτός από λάστιχα και παρόμοια επιβλαβή πράγματα» για να ζεσταθούν.

Οι ΜΚΟ επισημαίνουν ότι η ξέφρενη υλοτομία όχι μόνο απειλεί τα δάση αλλά θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς εάν το ξύλο καεί αμέσως μετά την κοπή, εξακολουθεί να περιέχει πολλή υγρασία και εκπέμπει περισσότερα τοξικά σωματίδια.

 

Φωτογραφία από Picography από το Pixabay

Πηγή: cnn.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ