Εννέα χώρες της Ευρώπης αποδέχονται το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Newsroom
Newsroom

Συμπεριλαμβανομένων της Β. Μακεδονίας και του Μαυροβουνίου

Εννέα χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων της Βόρειας Μακεδονίας και του Μαυροβουνίου, αποδέχονται το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με κοινή δήλωση.

Το έγγραφο υπογράφηκε από τους προέδρους της Ρουμανίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Βόρειας Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου, της Πολωνίας και της Σλοβακίας, οι οποίοι δηλώνουν ότι “στέκονται σταθερά πίσω από την απόφαση που ελήφθη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι για τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας“. Κάλεσαν τη Ρωσία «να αποσυρθεί αμέσως από τα κατεχόμενα» και τονίζουν ότι «δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα της προσάρτησης των εδαφών στη Ρωσική Ομοσπονδία».

Στο τέλος της εβδομάδας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε συμφωνίες για την ένταξη των Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, καθώς και των περιοχών Χερσώνα και Ζαπορόζιε, στη Ρωσία. Την ίδια μέρα, ο Ουκρανός ηγέτης Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε το αίτημα ένταξης της Ουκρανίας για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η συμμαχία, ωστόσο, είπε ότι «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή» για αυτό και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ υπενθύμισε ότι είναι μια απόφαση που απαιτεί τη συναίνεση και των 30 συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Πηγή: ertnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ