Ένταση μεταξύ Σερβίας και Μαυροβουνίου με φόντο την Εκκλησία

Ένταση μεταξύ Σερβίας και Μαυροβουνίου με φόντο την Εκκλησία

Παρέμβαση Βούτσιτς και Πατριάρχη Ειρηναίου

Νέο επεισόδιο σημειώθηκε στην κόντρα Σερβίας και Μαυροβουνίου, η οποία έχει ξεσπάσει σχετικά με εκκλησιαστικά ζητήματα.

Οι αρχές του Μαυροβουνίου έθεσαν υπό κράτηση για τρεις μέρες τον επίσκοπο της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας Ιωαννίκιο και επτά κληρικούς στη πόλη του Νίκσιτς, με την κατηγορία παραβίασης των μέτρων κατά της πανδημίας, επειδή συμμετείχαν σε θρησκευτική πομπή.

Η σύλληψη προκάλεσε την οργή και τη δυσαρέσκεια της πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας της Σερβίας, καθώς αν και το Μαυροβούνιο έχει ανεξαρτητοποιηθεί από από αυτή, η Εκκλησία του υπάγεται στο Πατριαρχείο της Σερβίας με μεγάλη μερίδα των ιερέων, να είναι Σέρβοι.

Ειδικότερα με κοινή ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Πατριάρχης Σερβίας, Ειρηναίος, απηύθυναν έκκληση για την απελευθέρωση των συλληφθέντων. 

«Ζητούμε θρησκευτική ελευθερία και κράτος δικαίου», δήλωσε ο επίσκοπος Ιωαννίκιος κατά την απελευθέρωσή του και επεσήμανε ότι η συλληψή τους δεν ήταν σύμφωνη με το Σύνταγμα του Μαυροβουνίου. 

Ο ίδιος μάλιστα πρόσθεσε ότι ήταν έκπληκτος που οι αρχές είχαν λάβει τέτοιες κινήσεις σαν, όπως είπε, η θρησκεία και η Εκκλησία να ήταν το μόνο πρόβλημα.

Εν τω μεταξύ συμπλοκές σημειώθηκαν σε πορεία μεταξύ των ορθοδόξων πιστών και των τοπικών αρχών του Μαυροβουνίου, όταν οι πιστοί απαίτησαν την απελευθέρωση των ιερέων.

Δεν είναι λίγες οι φωνές που αναφέρουν ότι οι συλλήψεις δεν αφορούν τον Covid-19, αλλά αποτελούν «χτύπημα του Μαυροβουνίου κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας. Οι πιστοί κάνουν λόγο για επικείμενη δημιουργία αυτοκέφαλης εκκλησίας του Μαυροβουνίου που θα ελέγχεται από ξένες δυνάμεις». 

Στην υποστήριξη των συλληφθέντων κληρικών και η Ρωσική Εκκλησία. Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, υποστήριξε  την έκκληση για απελευθέρωση των ιερέων και την ανάγκη για εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των Αρχών του Μαυροβουνίου και της εκκλησιαστικής ιεραρχίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας στη χώρα. 

Επιπλέον κατήγγειλε «ολόκληρη σειρά εκδηλώσεων μη φιλικής αντιμετωπίσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας». 

«Αρκεί να υπενθυμίσουμε για τη ψήφιση στο τέλος του περασμένου έτους του νόμου «Περί ελευθερίας του θρησκεύεσθαι και των πεποιθήσεων και της νομικής καταστάσεως των θρησκευτικών κοινοτήτων», ο οποίος καθιερώνει αδιαμφισβήτητες διακρίσεις και αμέσως αξιολογήθηκε δεόντως από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Πατριαρχικό και Συνοδικό Μήνυμα σχετικά με την κατάσταση στο Μαυροβούνιο», υπογράμμισε ο Ιλαρίων

Πηγή: real.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ