Επιστροφή αρχαίων θησαυρών στο Ιράκ

Newsroom
Newsroom

Το Εθνικό Μουσείο στη Βαγδάτη άνοιξε και πάλι τις πύλες του για το κοινό έπειτα από τρία χρόνια

Το Εθνικό Μουσείο του Ιράκ επισκέφθηκε, την περασμένη εβδομάδα, ομάδα υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ε.Ε., οι οποίοι ξεναγήθηκαν στις αίθουσες με τα ανεκτίμητα εκθέματα από τον πολιτισμό της Μεσοποταμίας και συνεχάρησαν τους υπευθύνους του μουσείου γιατί κατάφεραν να το ξαναστήσουν μετά τις μεγάλες καταστροφές του πολέμου αλλά και τη λαφυραγώγηση των εκθεμάτων του.

Το μουσείο, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Βαγδάτης, άνοιξε ξανά τις θύρες του τον περασμένο Μάρτιο. Την προηγούμενη τριετία παρέμενε κλειστό λόγω πανδημίας αλλά και της πολιτικής αναταραχής στη χώρα. Στις αίθουσές του φιλοξενεί αμύθητους αρχαιολογικούς θησαυρούς που χρονολογούνται πριν από 2.500 χρόνια, από την περίοδο της νεοασσυριακής αυτοκρατορίας αλλά και ισλαμικές αρχαιότητες. Ανάμεσα στα εκθέματα περιλαμβάνονται οι δύο φτερωτοί ταύροι από τα Ανάκτορα του Ασουρνασιρπάλ Β΄ (883-859 π.Χ.) στην πόλη Νιμρούντ, η οποία βρισκόταν περίπου 30 χιλιόμετρα νοτίως της Μοσούλης.

Το Εθνικό Μουσείο του Ιράκ έχει μακρά ιστορία. Ιδρύθηκε το 1923 με σκοπό να φιλοξενήσει ευρήματα από πέντε χιλιάδες χρόνια ιστορίας της Μεσοποταμίας και πρόσφατα ανακαινίστηκε πλήρως.

Μετά την αμερικανική εισβολή του 2003 και την ανατροπή του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν, το μουσείο λαφυραγωγήθηκε συστηματικά και περίπου 15.000 εκθέματα μεταφέρθηκαν και πωλήθηκαν από αρχαιοκαπήλους στο εξωτερικό. Μέχρι σήμερα, η ιρακινή κυβέρνηση έχει εντοπίσει και έχει επιστρέψει στη χώρα περίπου το 30% των κλοπιμαίων. Στη συνέχεια, η επικράτηση του ισλαμικού κράτους σε μεγάλες εκτάσεις του Ιράκ, από το 2013 έως το 2017, σηματοδότησε μία περίοδο μαζικών καταστροφών αρχαιολογικών χώρων αλλά και παράνομης εξαγωγής και εμπορίας αρχαιοτήτων από τους τζιχαντιστές.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, μαζί με άλλα ευρήματα, επιστράφηκε στη Βαγδάτη και στο Εθνικό Μουσείο η πήλινη πινακίδα όπου είναι χαραγμένο ένα τμήμα του Επους του Γκιλγκαμές. Η πινακίδα χρονολογείται πριν από 3.500 χρόνια και είχε κλαπεί από το μουσείο το 2003, όπου τελικά επέστρεψε ύστερα από ένα δαιδαλώδες ταξίδι στα χέρια των αρχαιοκαπήλων σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Πηγή: Καθημερινή

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ