Εργαζόμενοι Facebook εναντίον Ζούκερμπεργκ για Τραμπ: Κάντο όπως το Twitter

Σύμφωνα με τα διεθνή δίκτυα, οι εργαζόμενοι δείχνουν ανοιχτά πλέον στα social media την εναντίωσή τους στον Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Τα γεγονότα που εκτυλίσσονται εδώ και μία εβδομάδα στις ΗΠΑ, μετά τη δολοφονία του George Floyd από λευκό αστυνομικό, μοιάζουν με ένα τσουνάμι που συμπαρασέρνει στο πέρασμά του όποιον ζητεί την αλλαγή. Μια αλλαγή που θα φέρει κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα για όλους, με την παράλληλη έκλειψη του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. Αυτή είναι η χρονική στιγμή που οι πολίτες καλούνται να πάρουν θέση, με όποια επαγγελματική ή άλλη ιδιότητα κατέχουν. Αυτό φαίνεται πως ισχύει και για του εργαζομένους στη δημοφιλή πλατφόρμα του Facebook. Σύμφωνα με τα διεθνή δίκτυα, οι εργαζόμενοι δείχνουν ανοιχτά πλέον στα social media την εναντίωσή τους στον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, τον οποίο κατηγορούν ότι αρνήθηκε να λάβει δράση κατά του Ντόναλντ Τραμπ, όπως έπραξε το Twitter, όταν επέτρεψε τη δημοσίευση του μηνύματος του προέδρου των ΗΠΑ, στο οποίο ο Τραμπ ενθάρρυνε τους αστυνομικούς να πυροβολήσουν τους διαδηλωτές. Μάλιστα, σε αυτό που ο διεθνής Τύπος αποκαλεί «εικονική απεργία», συμμετέχουν και υψηλόβαθμα στελέχη της πλατφόρμας. 

Ο Andrew Crow, επικεφαλής του τμήματος design των βιντεοκλήσεων της πλατφόρμας, έγραψε στο Twitter: «Το να παρέχεις μία πλατφόρμα για την υποκίνηση βίας ή την εξάπλωση παραπληροφόρησης είναι απαράδεκτο, ανεξάρτητα από το ποιος είσαι. Διαφωνώ με τη θέση του Μαρκ και θα εργαστώ ώστε να κάνω την αλλαγή να συμβεί». Αντίστοιχα, ο Jason Stirman, επίσης στέλεχος του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, έγραψε στο Twitter: «Δεν ξέρω τι να κάνω, αλλά ξέρω πως το να μην κάνω κάτι δεν είναι αποδεκτό. Είμαι ένας υπάλληλος του Facebook που διαφωνεί εντελώς με την απόφαση του Μαρκ να μην κάνουμε τίποτα για τα πρόσφατα ποστ του Ντόναλντ Τραμπ, τα οποία ξεκάθαρα υποκινούν βία. Δεν υπάρχει ουδέτερη θέση στον ρατσισμό». Επιπλέον, ο Ryan Freitas, διευθυντής σχεδιασμού της ροής ειδήσεων του Facebook, δήλωσε: «Ο Μαρκ κάνει λάθος και θα προσπαθήσω με κάθε τρόπο να του αλλάξω γνώμη». Και αυτοί είναι μόνο μερικοί από τα επιφανή στελέχη του μέσου που πήραν δημόσια θέση εναντίον του «αφεντικού» τους. 

Όλα ξεκίνησαν όταν, την περασμένη Παραασκευή, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ αρνήθηκε να υιοθετήσει την πρακτική του Twitter, το οποίο «μάρκαρε» με ειδική σήμανση tweet του Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο περιείχε τη φράση: «Όταν αρχίζουν οι λεηλασίες, αρχίζουν και οι πυροβολισμοί». Ενώ το Twitter είδε υποκίνηση βίας σε αυτή τη δήλωση, ο CEO του Facebook είδε απλώς μια «προειδοποίηση» προς τους διαδηλωτές. «Προσωπικά, έχω μια εγγενή αρνητική αντίδραση σε αυτή τη διχαστική και φλεγμομνώδη ρητορική. Διαφωνώ πολύ με τον τρόπο που μίλησε ο πρόεδρος αλλά πιστεύω ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να το κρίνουν αυτό οι ίδιοι γιατί τελικά η λογοδοσία όσων είναι στην εξουσία μπορεί να συμβεί μόνο όταν ο λόγος τους εξετάζεται ανοιχτά», δήλωσε σχετικά ο Ζούκερμπεργκ, ο οποίος προχώρησε, εκ μέρους της πλατφόρμας, σε δωρεά 10 εκατ. δολαρίων σε ομάδες που εργάζονται υπέρ της φυλετικής δικαιοσύνης, το βράδυ της Κυριακής 31/5. 

Αν, μετά από αυτά, ο Τραμπ προχωρήσει στο κλείσιμο μόνο του Twitter και όχι και του Facebook, μάλλον κανείς δεν θα εκπλαγεί. Ένα είναι το σίγουρο: στο τέλος αυτής της ιστορικής συγκυρίας, όλοι θα έχουν αναμετρηθεί με το βάρος που τους αναλογούσε. Ο Ζούκερμπεργκ το έκανε ήδη. Και βγήκε κάπως «λίγος». 

Με πληροφορίες από The Guardian, New York Times

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ