Ερντογάν – Δύση: Προς εκτόνωση η διπλωματική κρίση στον απόηχο απελάσεων

Προς εκτόνωση φαίνεται να οδηγείται η κρίση που δημιουργήθηκε μετά την εμμονή του Ερντογάν να απελάσει τους πρέσβεις των χωρών επειδή ζήτησαν την αποφυλάκιση του ακτιβιστή Οσμάν Καβάλα. Οι διπλωμάτες των χωρών που βρέθηκαν στο στόχαστρο του Τούρκου προέδρου εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες δηλώνουν τη δέσμευσή τους να μην αναμειγνύονται στα εσωτερικά του κράτους που τους φιλοξενεί.

Διέξοδο στην κρίση που κορυφώθηκε με τις απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα απελάσει δέκα πρεσβευτές από την Άγκυρα επειδή ζήτησαν να συμμορφωθεί με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την υπόθεση Καβάλα πρόσφεραν οι εμπλεκόμενες διπλωματικές αποστολές. Πρώτοι εξέδωσαν ανακοίνωση οι Αμερικανοί.

Σε ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα, αναφέρεται πως: «Οι ΗΠΑ επισημαίνουν ότι συνεχίζουν να τηρούν το Άρθρο 41 της Σύμβασης της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις».

Το ίδιο κείμενο για το άρθρο 41 της Σύμβασης της Βιέννης, που προβλέπει σεβασμό των νόμων του κράτους υποδοχής και μη ανάμειξη στα εσωτερικά του αναπαρήγαγαν και οι υπόλοιπες εννέα πρεσβείες.

Ο Τούρκος πρόεδρος πήρε πίσω την απειλή μετά το υπουργικό συμβούλιο αλλά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο απελάσεων διπλωματών στο μέλλον.

Είχαν προηγηθεί έντονες διεργασίες στο τουρκικό υπουργείο εξωτερικών όλο το Σαββατοκύριακο, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να συστήνει ηρεμία και ψυχραιμία μετά την ομιλία-βόμβα του Προέδρου Ερντογάν.

Σε συνεχή επαφή ήταν το Βερολίνο, το Παρίσι και η Ουάσιγκτον. Τηρώντας στάση αναμονής δημοσίως όλες οι δυτικές χώρες τόνιζαν ότι δεν είχαν λάβει επίσημη ενημέρωση για ανεπιθύμητους πρεσβευτές και απελάσεις.

Οι εξελίξεις συνδέονται και με την οικονομία, καθώς το ψυχρό κλίμα με τους σημαντικότερους διπλωματικούς και εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας είχε ήδη οδηγήσει το νόμισμά της σε νέο αρνητικό ρεκόρ. Σχεδόν δέκα τουρκικές λίρες αγοράζουν πλέον μόλις ένα δολάριο και αυτό πλήττει ακόμη περισσότερο την αγοραστική δύναμη των πολιτών, που έχουν αγανακτήσει με την ακρίβεια.

Η αντιπολίτευση επικρίνει τον Ερντογάν ότι θέτει σε κίνδυνο τη θέση της Τουρκίας διεθνώς για να αποπροσανατολίσει τον κόσμο από τα πραγματικά εσωτερικά προβλήματα.

Σε ανταπόκρισή της από την Τουρκία για την ΕΡΤ η Αριάνα Φερεντίνου αναφέρει πως: «Αν δεν παρενέβαινε η διπλωματία, ίσως αυτή να ήταν η σοβαρότερη πολιτική κρίση στα 19 χρόνια της παρουσίας του Ταίπ Ερντογάν στην ηγεσία της Τουρκίας. Όμως όπως διαφαίνεται ύστερα από την έντονη κινητικότητα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών-λέγεται ότι οι Τούρκοι διπλωμάτες ξενύχτισαν όλο το Σαββατοκύριακο μιλώντας με τους ξένους διπλωμάτες που βρίσκονταν υπό την απειλή της απέλασης μέχρι να βρεθεί μια φόρμουλα εκτόνωσης. Αφενός οι πρέσβεις να μείνουν στις θέσεις τους, αφετέρου το κύρος του προέδρου να μην τραυματιστεί.

Φαίνεται τελικά ότι βρέθηκε η φραστική φόρμουλα που κυκλοφόρησε ως μια και μοναδική φράση στον ιστότοπο της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα και έγινε αναπαραγωγή της και από τις υπόλοιπες 9 πρεσβείες. Μιλώντας πριν από λίγο μετά το υπουργικό συμβούλιο, ο Τούρκος πρόεδρος είπε “οι πρέσβεις ορισμένων χωρών έκαναν ένα βήμα πίσω, απέσυραν τη συκοφαντία κατά της χώρας μας. Ήταν ατυχής η δήλωση που έκαναν Στόχευε άμεσα το δικαστικό σώμα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας”.

Φαίνεται ότι προς το παρόν η κρίση έληξε αλλά αυτό που επισημαίνουν αναλυτές είναι ότι ύστερα από αυτή την διπλωματική περιπέτεια το μπαλάκι είναι πλέον στο γήπεδο των 10 αυτών χωρών, κυρίως των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας. Το πως θα κινηθούν το επόμενο διάστημα απέναντι στην Τουρκία θα είναι κρίσιμο. Ο Ερντογάν στην ομιλία του πριν από λίγο, επιβεβαίωσε ότι θα πάει στη Ρώμη και τη Γλασκώβη “για να εξηγήσει τις θέσεις τη Τουρκίας”, όπως είπε, όμως δεν ανέφερε ούτε μια φορά ότι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Και αυτό είναι κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ