Ερντογάν: Είναι επιλογή της Ελλάδας αν θα προκαλέσει σύγκρουση

Ερντογάν: Είναι επιλογή της Ελλάδας αν θα προκαλέσει σύγκρουση

Δείχνοντας πάλι με το δάχτυλο την Ευρώπη, τη χαρακτήρισε ανειλικρινή στο θέμα του μεταναστευτικού

Tο βάρος στην Ελλάδα για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην ανατoλική Μεσόγειο και το αν προκληθεί ακόμη και σύγκρουση έριξε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, δηλώνοντας παράλληλα ότι η αποφασιστική στάση της Τουρκίας ανάγκασε την Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου.

«Αγνοώντας για χρόνια την παρουσία της χώρας μας στην περιοχή, όσοι μας παρουσίαζαν χάρτες, που μας φυλάκιζαν στις ακτές μας, και πρόβαλλαν εναντίον μας απαιτήσεις, μετά τα βήματά μας, δοκίμασαν πρώτα τις απειλές και έπειτα τη γλώσσα του εκβιασμού. Μπροστά στην πολιτική και διπλωματική ισχύ της Τουρκίας και την αποφασιστική στάση που επέδειξε ο ηρωικός μας στρατός, στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα, με την υποστήριξη παράλληλα των υπηρεσιών πληροφοριών μας, αναγκάστηκαν να αποδεχθούν το δρόμο τελικά του διαλόγου.

Ειδικά μετά τις έντονες προσπάθειες της Γερμανίας, φτάσαμε σε αυτό το σημείο, για μία λύση μέσω συνομιλιών, ωστόσο είναι επιλογή των απέναντί μας αν θα κλιμακώσουν ξανά την ένταση και αν θα προκαλέσουν μια σύγκρουση», ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο πλαίσιο της έναρξης των εργασιών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι είναι αποφασισμένος να διατηρήσει μέχρι τέλους ανοιχτά τα κανάλια του διαλόγου και ότι η χώρα του είναι  η μόνη χώρα στον κόσμο που αγωνίζεται για την ειρήνη.

«Εμείς είμαστε αποφασισμένου να διατηρήσουμε μέχρι τέλους τα κανάλια του διαλόγου ανοιχτά. Σε έναν κόσμο που οι συγκρούσεις αυξάνονται, αναρωτιέμαι πόσες χώρες άραγε αγωνίζονται και θυσιάζονται όσο η Τουρκία για την ειρήνη;», δήλωσε καλώντας την Ελλάδα και την Ευρώπη να συνδράμουν τον αγώνα της Τουρκίας.

«Μπροστά σε αυτές τις αλήθειες, καλούμε όλες τις χώρες, και πρώτα από όλα την ΕΕ και τους γείτονές μας, να δείξουν –τουλάχιστον σεβασμό στον αγώνα της Τουρκίας για ασφάλεια και ειρήνη. Ως Τουρκία δεν είμαστε υπέρ της σύγκρουσης, της έντασης και της ανομίας στην ανατ. Μεσόγειο. Η μόνη μας απαίτηση είναι να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα, το δίκαιο και τα συμφέροντα της χώρας μας. Πρώτη μας προτίμηση είναι οι διαφωνίες για τον καταμερισμό της πολιτικής και οικονομικής δυναμικής της ανατ. Μεσογείου να λυθεί με βάση το δίκαιο», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας ότι «οι μάχες που έχει δώσει η Τουρκία τους τελευταίους αιώνες στην ανατ. Μεσόγειο είναι οι πιο σημαντικές μάχες», φέρνοντας ως παράδειγμα για άλλη μια φορά τη ναυμαχία της Πρέβεζας το 1538, η οποία κατέστησε για αιώνες τη Μεσόγειο θάλασσα ειρήνης, όπως ισχυρίστηκε.

«Κάθε απόγονος αυτής της χώρες είναι υποχρεωμένος να προστατεύσει την κληρονομιά της ειρήνης που άφησε ο Μπαρμπαρόσα και οι άλλοι ήρωες», συμβούλεψε.

Αναποτελεσματική και η ρηχή η ΕΕ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν δίστασε πάντως την ώρα που κρίνεται το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας να τα επιτεθεί στην Ευρώπη και να τη χαρακτηρίσει ακόμη και μία «αναποτελεσματική και ρηχή δομή», η οποία όπου ανακατεύεται μεγαλώνει τις κρίσεις.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αιχμάλωτος της κακομαθημένης Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής πλευράς, έχει μετατραπεί σε μια αναποτελεσματική, χωρίς ορίζοντα και ρηχή δομή. Ούτε ένα πρόβλημα από όσα έχουν προκύψει στην περιοχή μας δεν έχει επιλυθεί μετά από πρωτοβουλίες ή το ειδικό βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίθετα, κάθε κρίση, στην οποία έχει παρέμβει η Ένωση, έχει μεγαλώσει αποκτώντας νέες διαστάσεις», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι μπροστά σε αυτή την κατάσταση «στην Τουρκία δεν απέμεινε άλλη επιλογή από το να φέρει εις πέρας την πολιτική με τις δικές της δυνατότητες και με αποφασιστικότητα».

Η ΕΕ είναι ανειλικρινής στο μεταναστευτικό

Και την ώρα που η σύνοδος κορυφής στην ΕΕ είναι σε εξέλιξη, ο Τούρκος πρόεδρος βρήκε την ευκαιρία να ασκήσει πάλι πιέσεις αναφορικά με το μεταναστευτικό, υπενθυμίζοντας στους ηγέτες, που συσκέπτονται σήμερα, ότι η Τουρκία είναι η χώρα που έχει επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος.

«Παρόλο που δεν είμαστε η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, δεν έχει αποδειχθεί ότι είμαστε στην πρώτη σειρά στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας; Παρά τους κινδύνους στα σύνορά μας και παρά τις οικονομικές επιπτώσεις, δεν έχουμε αποδείξει ότι έχουμε συγκεντρώσει τους περισσότερους πρόσφυγες;», ρώτησε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνοντας πάλι με το δάχτυλο την Ευρώπη, τη χαρακτήρισε ανειλικρινή στο θέμα του μεταναστευτικού.

Πηγή: ethnos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ