Έτσι εκτελέστηκαν τουλάχιστον 8 Ουκρανοί στρατιώτες!

Έτσι εκτελέστηκαν τουλάχιστον 8 Ουκρανοί στρατιώτες!
Newsroom
Newsroom

Συγκλονιστικό υλικό που δημοσιεύουν οι New York Times δείχνει πώς εκτελέστηκαν τουλάχιστον οχτώ Ουκρανοί στην Μπούτσα στις 4 Μαρτίου.

Πρόκειται για ένα ντοκουμέντο ιδιαίτερης σημασίας αφού ενδέχεται να στοιχειοθετεί ένα απεχθές έγκλημα πολέμου στη μαρτυρική πόλη, που έγινε σύμβολο του ουκρανικού αγώνα.

Στα videos που έδωσαν στη δημοσιότητα οι New York Times εχθές, Ρώσοι αλεξιπτωτιστές εμφανίζονται να οδηγούν   υπό απειλή όπλου μια ομάδα Ουκρανών αιχμαλώτων στην αυλή ενός σπιτιού στην Μπούτσα, το προάστιο του Κιέβου. Μερικοί από τους αιχμαλώτους περπατούν σκυφτοί διασχίζοντας τον δρόμο, κρατώντας τη ζώνη του ατόμου που βρίσκεται μπροστά τους. Άλλοι έχουν τα χέρια υψωμένα στο κεφάλι. «Προχωράτε δεξιά» τους φωνάζει ένας στρατιώτης, βρίζοντάς τους.

«Όμηροι κείτονται ξαπλωμένοι εκεί, κοντά στον φράχτη»  ακούγεται να λέει το άτομο που τράβηξε το ένα από τα βίντεο. Μετράει: «Ένας, δύο, σίγουρα τρεις, τέσσερις, πέντε, έξι...» . Συνολικά εννέα άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση. Οι στρατιώτες υποχρεώνουν τους άνδρες να ξαπλώσουν στο έδαφος. Ανάμεσά στους Ουκρανούς αιχμαλώτους βρίσκεται και ένας άνδρας με γαλάζιο φούτερ με κουκούλα.

Το βίντεο που δημοσιεύουν οι NYT δείχνει τους Ουκρανούς αιχμαλώτους να οδηγούνται στην αυτοσχέδια ρωσική βάση, και έπειτα τελειώνει χωρίς να δείξει κάτι παραπάνω. Ωστόσο οκτώ μάρτυρες αποκάλυψαν στην αμερικανική εφημερίδα τη φριχτή συνέχεια. Οι Ρώσοι στρατιώτες οδήγησαν τους άνδρες πίσω από ένα κτίριο με γραφεία που είχαν καταλάβει, μετατρέποντάς το προσωρινά σε βάση για τις επιχειρήσεις τους. Ακούστηκαν πυροβολισμοί. Οι αιχμάλωτοι δεν επέστρεψαν ποτέ στα σπίτια τους.

Ένα βίντεο που καταγράφηκε από drone μία μέρα αργότερα, στις 5 Μαρτίου, αποτελεί σύμφωνα με τους NYT «το πρώτο οπτικό αποδεικτικό στοιχείο που επιβεβαιώνει όσα περιέγραψαν οι αυτόπτες μάρτυρες... Δείχνει τα άψυχα σώματα των αιχμάλωτων Ουκρανών να κείτονται δίπλα από το κτίριο γραφείων στο 144 της Οδού Γιάμπλουνσκα, και δύο Ρώσους στρατιώνες να φυλάνε τις σορούς τους». Ανάμεσα στα πτώματα εμφανίζεται κάτι γαλάζιο... είναι ο αιχμάλωτος με το φούτερ που αναφέραμε προηγουμένως.

Στις αρχές Απριλίου, ανάμεσα στις φωτογραφίες που προκάλεσαν παγκόσμια κατακραυγή για το τοπίο θανάτου που άφησαν πίσω τους οι ρωσικές δυνάμεις αποχωρώντας από την Μπούτσα, βρισκόταν και μια φωτογραφία των νεκρών ανδρών που κείτονταν στην αυλή. Υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να αρνούνται μέχρι σήμερα ότι στην Μπούτσα διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου και μιλούν με κάθε ευκαιρία για «στημένο σκηνικό» από τους Ουκρανούς στη μαρτυρική πόλη.

Η ερευνητική ομάδα των New York Times, μετά απο δουλειά πολλών εβδομάδων, συγκέντρωσε υλικό που αποδεικνύει ότι οι Ρώσοι αλεξιπτωτιστές συγκέντρωσαν εσκεμμένα και εκτέλεσαν τους άνδρες που εμφανίζονταν στη φωτογραφία με τα πτώματα, εμπλέκοντάς τους δυνητικά σε ένα έγκλημα πολέμου. Τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν το παραμικρό όταν οι ρεπόρτερ της εφημερίδας επικοινώνησαν μαζί τους για μια απάντηση.

 

 

 

Πηγή: protothema

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ