Γαλλία: Προκαταρκτική έρευνα για τη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού σε βάρος του Εντουάρ Φιλίπ

Γαλλία: Προκαταρκτική έρευνα για τη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού σε βάρος του Εντουάρ Φιλίπ

Λίγες ώρες μετά την παραίτησή του

Δεν πέρασαν παρά μόνο λίγες ώρες από την παραίτηση του Εντουάρ Φιλίπ από τη θέση Πρωθυπουργού στη Γαλλία και η είδηση ότι ο Γενικός Εισαγγελέας στο Παρίσι Φρανσουά Μολέν, διέταξε «προκαταρκτική έρευνα» σε βάρος του Φιλίπ και των δύο πρώην υπουργών  Υγείας των κ.. Ολιβιέ Βετάν και Ανιές Μπουζέν, για λανθασμένους χειρισμούς ως προς τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού προκάλεσε «σεισμό» στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας.

Τις τελευταίες ημέρες και ειδικότερα μετά τα πολύ αρνητικά αποτελέσματα του β΄ γύρου των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία για το κόμμα του Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν ( «Η Δημοκρατία Μπροστά»), που δεν είδε κανέναν υποψήφιο του να εκλέγεται δήμαρχος σε κάποιον από τους μεγάλους δήμους, οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές θεωρούσαν τον Εντουάρ Φιλίπ  το πρώτο «θύμα» των ανακατατάξεων που επρόκειτο να συμβούν  στην Κυβέρνηση της Γαλλίας.

Άλλωστε ήταν «κοινό μυστικό» στους διαδρόμους των Βερσαλιών πως ο Μακρόν δεν έβλεπε με καθόλου «καλό μάτι» το γεγονός ότι ο Φιλίπ συγκέντρωσε μεγαλύτερο ποσοστό θετικών σχολίων από τους πολίτες της χώρας, σε όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Έτσι η προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του απερχόμενου πρωθυπουργού της Γαλλίας , που συνέπεσε την ίδια ημέρα με την αποχώρηση του από την Κυβέρνηση, ήρθε να προσθεθεί στην αλυσίδα των αρνητικών εξελίξεων που σημειώνονται τον τελευταίο καιρό γύρω από την εικόνα του προέδρου Μακρόν και των σχέσεων με ορισμένους από τους «δελφίνους» της γαλλικής κυβέρνησης και του κόμματος «Η Δημοκρατία Μπροστά».

Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωση τουλάχιστον ενενήντα μηνύσεις έχουν κατατεθεί στο Δικαστήριο της Δημοκρατίας (CJR) που είναι αρμόδιο για να δικάζει μέλη της κυβέρνησης για αδικήματα που τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Οι 53 από αυτές εξετάστηκαν και 9 κρίθηκαν αποδεκτές.

Ο Μολέν θα πρέπει τώρα να συγκαλέσει την προανακριτική επιτροπή που θα διεξάγει την έρευνα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα, η επιτροπή θα εξετάσει μία και μόνο κατηγορία, αυτή της «παράλειψης αντιμετώπισης μιας καταστροφής» σε βάρος της Μπουζέν, του Φιλίπ και του Βεράν.

Η Μπουζέν ήταν υπουργός Υγείας μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Τότε, την διαδέχτηκε ο Βεράν ο οποίος παραιτήθηκε σήμερα το πρωί, μαζί με σύσσωμη την κυβέρνηση του Φιλίπ.

Οι μηνύσεις άρχισαν να κατατίθενται λίγες ημέρες αφότου ξεκίνησε η καραντίνα, στα μέσα Μαρτίου. Προέρχονταν από ιδιώτες, από γιατρούς, από διάφορες ενώσεις, ακόμη και από κρατουμένους. Ανάλογα με την περίπτωση, οι καταγγέλλοντες έκαναν λόγο για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας», για «έκθεση ανθρώπου σε κίνδυνο», για «μη παροχή βοήθειας σε άνθρωπο που κινδύνευε» και για παράλειψη λήψης μέτρων εγκαίρως.

Η πανδημία της Covid-19 έχει στοιχίσει τις ζωές ae 29.893 ανθρώπους στη Γαλλία, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων στην χώρα της Μασσαλιώτιδας έχουν φθάσει πλέον στους 166.960 ασθενείς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τέλος αξίζει να επισημανθεί ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν επέλεξε να καλύψει την κενή πλέον θέση του Πρωθουργού, μετά απο την παραίτηση του Εντουάρ Φιλίπ, με τον έως πρότεινος συντονιστή του Κυβερνητικού έργου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, Ζαν Καστέξ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ