Γαλλία: Θα προσφέρει δωρεάν το «χάπι της επόμενης ημέρας» στις γυναίκες

Newsroom
Newsroom

Και τις εξετάσεις για ΣΜΝ

Η Γαλλία πρόκειται να προσφέρει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας στις γυναίκες όλων των ηλικιών από τον επόμενο χρόνο, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας της χώρας.

Ο François Braun ανακοίνωσε πριν από λίγες ώρες τη νέα σειρά μέτρων που στοχεύουν στο να ενισχύσουν τα αναπαραγωγικά δικαιώματα της γυναίκας και τη σεξουαλική υγεία στη χώρα.

Ο ίδιος σε συνέντευξή του είπε πως το χάπι θα είναι διαθέσιμο σε όλα τα φαρμακεία, χωρίς συνταγογράφηση και θα διατίθεται δωρεάν. «Ενισχύουμε την προστασία των γυναικών διευκολύνοντας την πρόσβασή τους στο χάπι της επόμενης μέρας, στα φαρμακεία, δωρεάν και χωρίς συνταγή, σε οποιαδήποτε ηλικία», δήλωσε.

Το χάπι της επόμενης μέρας είναι ένας τρόπος επείγουσας «αντισύλληψης», ο οποίος εφαρμόζεται σχεδόν αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή για να προλάβει μία εγκυμοσύνη.

Μέχρι στιγμής ήταν δωρεάν μόνο για ανήλικα κορίτσια και φοιτήτριες μέχρι 25 ετών (με συνταγογράφηση). Από το καλοκαίρι του 2023 το χάπι θα γίνει δωρεάν για όλες τις Γαλλίδες, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

Στην ίδια σειρά μέτρων θα περιλαμβάνεται και ο δωρεάν έλεγχος για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΜΣΝ), χωρίς ιατρική συνταγή για άτομα μέχρι 26 ετών. Προς το παρόν ο έλεγχος είναι μόνο δωρεάν για τον HIV. Και τα δύο μέτρα θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο περί κοινωνικής ασφάλισης του 2023.

Η ανακοίνωση των μέτρων έρχεται σχεδόν τρεις μήνες μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στις ΗΠΑ να απαγορεύσει τις αμβλώσεις. Αναφορικά με αυτή την απόφαση ο Υπουργός Υγείας της Γαλλίας είπε πως το δικαίωμα στην άμβλωση είναι «θεμελιώδες» για τις γυναίκες και πρέπει να προστατεύεται.

 

 

Φωτογραφία από Steve Buissinne από το Pixabay

Πηγή: marieclaire.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ