Γαλλία: Υιοθετήθηκε το σχέδιο νόμου για το εμβολιαστικό πάσο από την Εθνοσυνέλευση

Έπειτα από τρεις ημέρες θυελλωδών συνεδριάσεων

Έπειτα από τρεις ημέρες θυελλωδών συνεδριάσεων, που τροφοδοτήθηκαν από αμφιλεγόμενα σχόλια του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε ότι θέλει να "τσαντίσει" τους ανεμβολίαστους, η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας υιοθέτησε νωρίς σήμερα το πρωί σε πρώτη ανάγνωση το σχέδιο νόμου που μετατρέπει το υγειονομικό πάσο σε εμβολιαστικό πάσο.

Το κείμενο αυτό, το οποίο ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο από την γαλλική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της επιδημίας της COVID-19, εγκρίθηκε στις 05:25 τοπική ώρα με 214 ψήφους υπέρ, αυτές της πλειοψηφίας και ενός μέρους του κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί (LR, δεξιά) και του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Το νομοσχέδιο καταψήφισαν 93 βουλευτές, μεταξύ των οποίων αυτοί της αριστεράς, της άκρας δεξιάς και 3 "αντάρτες" του κεντροδεξιού κόμματος της πλειοψηφίας. Είκοσι επτά βουλευτές απείχαν.

Το σχέδιο νόμου θα πρέπει τώρα να εξεταστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας από την Γερουσία στην οποία κυριαρχεί η δεξιά, ώστε να μπορεί να τεθεί σε ισχύ, κάτι το οποίο η κυβέρνηση ήθελε να γίνει στις 15 Ιανουαρίου, όμως έπρεπε να αναβληθεί για μερικές μέρες.

Στη συνέχεια οι άνω των 12 ετών θα πρέπει να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για να έχουν πρόσβαση σε δραστηριότητες αναψυχής, στα εστιατόρια και τα μπαρ, στις εκθέσεις ή στα διαπεριφερειακά δημόσια μέσα μεταφοράς. Το αρνητικό τεστ για τον νέο κορωνοϊό δεν θα αρκεί πλέον, παρά μόνον για την πρόσβαση στις υγειονομικές εγκαταστάσεις και υπηρεσίες.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ πήγε ο ίδιος χθες, Τετάρτη, το απόγευμα για να ζητήσει από τους βουλευτές να επισπεύσουν την διαδικασία, μετά το αδιέξοδο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν.

"Τους ανεμβολίαστους θέλω πολύ να τους τσαντίσω. Και άρα θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, μέχρι το τέλος. Αυτή είναι η στρατηγική", δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien την Τρίτη.

"Όταν η ελευθερία μου απειλεί αυτή των άλλων, γίνομαι ανεύθυνος. Ένας ανεύθυνος δεν είναι πια πολίτης", πρόσθεσε.

Στις συζητήσεις στην Εθνοσυνέλευση, ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι σχεδόν 335.000 νέα κρούσματα αναμενόταν να ανακοινωθούν χθες στη Γαλλία, αριθμός ρεκόρ, μετά τα 271.686 που είχαν ανακοινωθεί την προηγουμένη.

Ο Βεράν χαιρέτισε ωστόσο την ίδια ώρα τους 66.000 Γάλλους που έλαβαν χθες την πρώτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19, με τον αριθμό αυτόν να επιτυγχάνεται για πρώτη φορά από την 1η Οκτωβρίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η σαφής αυτή αύξηση έχει κάποια σχέση με τις συζητήσεις για το εμβολιαστικό πάσο και τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ