Γαλλία: Υπό έλεγχο η φωτιά στον καθεδρικό του 15ου αιώνα στη Νάντη

Γαλλία: Υπό έλεγχο η φωτιά στον καθεδρικό του 15ου αιώνα στη Νάντη

Πυροσβεστική Υπηρεσία: Οι ζημιές δεν συγκρίνονται με την πυρκαγιά στη Νοτρ-Νταμ του Παρισιού.

 

Η πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα το πρωί στον γοτθικό καθεδρικό ναό της Νάντης, στη δυτική Γαλλία, έχει πλέον τεθεί υπό έλεγχο, ανακοίνωσε η πυροσβεστική υπηρεσία, διευκρινίζοντας πως οι ζημιές δεν συγκρίνονται με την πυρκαγιά στη Νοτρ-Νταμ του Παρισιού.

«Οι ζημιές επικεντρώνονται στο μεγάλο εκκλησιαστικό όργανο που φαίνεται πως έχει καταστραφεί πλήρως. Η εξέδρα στην οποία βρίσκεται είναι πολύ ασταθής και κινδυνεύει να καταρρεύσει», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής της πυροσβεστικής υπηρεσίας, ο στρατηγός Λοράν Φερλέ σε συνέντευξη Τύπου μπροστά από τον ναό.

Δεν είναι η πρώτη πυρκαγιά που σημειώνεται σε αυτό τον καθεδρικό. Στις 28 Ιανουαρίου 1972, η στέγη του ναού Σεν-Πιερ-ε-Σεν-Πολ στο κέντρο της Νάντης, που κατασκευάστηκε ανάμεσα στον 15ο και τον 19ο αιώνα, καταστράφηκε από πυρκαγιά. Η καταστροφή προκλήθηκε έπειτα από εργασίες ενός επισκευαστή σκεπών.

Ο ναός της Νάντης παραδόθηκε και πάλι στους πιστούς μόλις τον Μάιο του 1985 έπειτα από 13 και πλέον χρόνια εργασιών.

Το 2015, πάντα στη Νάντη, μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε σε έναν άλλο καθολικό ναό με αποτέλεσμα να καταστραφούν τα τρία τέταρτα της στέγης της βασιλικής Σεν-Ντονασιέν-ε-Σεν-Ρογκασιέν, που κατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα.

Τηλεοπτικά πλάνα έδειχναν νωρίς το πρωί του Σαββάτου καπνό και πύρινες γλώσσες να βγαίνουν από το αρχιτεκτόνημα του 15ου αιώνα σε εικόνες που θύμισαν την πυρκαγιά τον Απρίλιο του περασμένου χρόνου στην Παναγία των Παρισίων, που κατέστρεψε την οροφή και το βέλος του εμβληματικού ναού.

 


 

Ο καθεδρικός των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου της Νάντης είχε πιάσει φωτιά και πριν από 48 χρόνια με αποτέλεσμα να καταστραφεί η οροφή του και να παραμείνει κλειστός για τρία χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν οι επισκευές. «Μεγάλη πυρκαγιά στον καθεδρικό της Νάντης. Ας ελπίσουμε οι ζημιές να είναι μικρές και πάνω απ’ όλα να μην υπάρχουν εγκληματικά κίνητρα πίσω από τη φωτιά», έγραψε ένας χρήστης του Twitter, ενώ ένας άλλος συμπλήρωσε: «Όλες αυτές οι πυρκαγιές δεν είναι τυχαίες, ή ατυχήματα»…

Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 07:45 τοπική ώρα και στο σημείο έσπευσα πάνω από 60 πυροσβέστες. Αυτόπτης μάρτυς ανέφερε ότι ξύπνησε από «πολύ περίεργες κωδωνοκρουσίες» και βλέπει την πυρκαγιά από το σπίτι του. «Απ’ ό,τι βλέπω, βγαίνει συνεχώς καπνός από μέσα», δήλωσε στο δίκτυο LCI.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ