Γεωργία: Βίαιες διαδηλώσεις με αφορμή τον «αντιδυτικό» νόμο περί «ξένων πρακτόρων»

Newsroom
Newsroom

Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, σύμφωνα με τους επικριτές του, περιορίζει την ελευθερία του τύπου και καταστέλλει την κοινωνία των πολιτών

Διαδηλωτές συγκρούονται με την αστυνομία στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, την Τιφλίδα, αφού το κοινοβούλιο της χώρας υποστήριξε ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, που σύμφωνα με τους επικριτές περιορίζει την ελευθερία του Τύπου και καταστέλλει την κοινωνία των πολιτών.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού και σπρέι πιπεριού για να διαλύσει τα πλήθη έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου. Ορισμένοι διαδηλωτές εθεάθησαν να πέφτουν στο έδαφος και να βήχουν, ενώ άλλοι κυμάτιζαν σημαίες της ΕΕ και της Γεωργίας.

Η κυβέρνηση λέει ότι αρκετοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν και ο εξοπλισμός της αστυνομίας υπέστη ζημιές.

Υπήρξε ευρεία διεθνής καταδίκη του νομοσχεδίου, το οποίο θα απαιτεί από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης που λαμβάνουν περισσότερο από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό να δηλώνουν ως «ξένοι πράκτορες».

Η αντιπολίτευση περιέγραψε τον νόμο  ως «ρωσικού τύπου», τονίζοντας ότι θα στιγματίζει και θα καταστέλλει τη ζωντανή κοινωνία των πολιτών και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης της Γεωργίας. Περαιτέρω διαδηλώσεις έξω από το κοινοβούλιο έχουν προκηρυχθεί για την Τετάρτη (8/3).

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις είπε ότι το σχέδιο νόμου αποτελεί «τρομερή οπισθοδρόμηση» και «θα πλήξει ορισμένα από τα ίδια τα δικαιώματα που είναι κεντρικά για τις φιλοδοξίες του λαού της Γεωργίας».

Από μεριάς της, η  ΕΕ εξετάζει επί του παρόντος την αίτηση της Γεωργίας για καθεστώς υποψήφιας χώρας και ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προειδοποίησε ότι το νομοσχέδιο είναι «ασύμβατο με τις αξίες και τα πρότυπα της ΕΕ».

Η Ρωσία ψήφισε τη δική της εκδοχή νόμου για τους «ξένους πράκτορες» το 2012, επεκτείνοντάς τον με τα χρόνια για να στοχεύσει και να καταστείλει ΜΚΟ και μέσα ενημέρωσης που χρηματοδοτούνται από τη Δύση.

«Ο νόμος είναι ρωσικός, όπως όλοι γνωρίζουμε… Δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, θέλουμε να είμαστε μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέλουμε να είμαστε φιλοδυτικοί», είπε ένας διαδηλωτής στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Νέα Υόρκη, η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Zουραμπιτσβίλι εξέφρασε την υποστήριξή της στους διαδηλωτές: «Είμαι δίπλα σας. Σήμερα εκπροσωπείτε την ελεύθερη Γεωργία. Η Γεωργία, που βλέπει το μέλλον της στην Ευρώπη, δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να την αφαιρέσει αυτό το μέλλον».

Όμως μέσα στο κτίριο του κοινοβουλίου, 76 βουλευτές από το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» έδωσαν την αρχική τους υποστήριξη στο νέο νομοσχέδιο για τη «διαφάνεια της ξένης επιρροής».

Τη Δευτέρα 6/3, μία συνεδρίαση για την προτεινόμενη νομοθεσία κατέληξε σε κοινοβουλευτικό καυγά, με βουλευτές να έρχονται κυριολεκτικά στα χέρια.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Γεωργία εξέδωσε σχετική δήλωση, περιγράφοντας την ψηφοφορία της Τρίτης ως «μαύρη μέρα για τη δημοκρατία της Γεωργίας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,  η προώθηση «αυτών των νόμων που εμπνέονται από το Κρεμλίνο είναι ασυμβίβαστη με τη σαφή επιθυμία του λαού της Γεωργίας για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τη δημοκρατική ανάπτυξή της».

Τα δύο νομοσχέδια, για τη «διαφάνεια των ξένων πρακτόρων» και την «καταγραφή ξένων πρακτόρων», κατατέθηκαν στο κοινοβούλιο από το ανοιχτά αντιδυτικό κίνημα Λαϊκής Εξουσίας, στενό σύμμαχο του κυβερνώντος κόμματος του «Γεωργιανού Ονείρου».

Η ομάδα υποστήριξε ότι το δεύτερο νομοσχέδιο ήταν ένα ακριβές ανάλογο του Νόμου για την Καταχώριση Αλλοδαπών Πρακτόρων των ΗΠΑ (FARA). Το Γεωργιανό Όνειρο υποστήριξε τα προσχέδια του νόμου, λέγοντας ότι τέτοιοι νόμοι ήταν απαραίτητοι για τη βελτίωση της διαφάνειας.

Σε ενημέρωση το βράδυ της Τρίτης, ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, Ιράκλι Κομπακίντζε, απάντησε στη δήλωση της πρεσβείας των ΗΠΑ, λέγοντας ότι ήταν «μια μαύρη μέρα για τη ριζοσπαστική αντιπολίτευση και τους υποστηρικτές της».

Αυτό που φοβούνται οι περισσότεροι διαδηλωτές και η αντιπολίτευση της χώρας είναι ότι η υιοθέτηση του νόμου θα σημάνει το τέλος της μακροχρόνιας φιλοδοξίας της Γεωργίας να ενταχθεί στην ΕΕ. Πάνω από το 80% του πληθυσμού της Γεωργίας υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Γεωργίας, η οποία κατοχυρώνεται επίσης στο σύνταγμα της χώρας.

 

Πηγή: eleftherostypos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ