Γεωργία: Η ακρίβεια στα τρόφιμα και ο δείκτης του παραδοσιακού "χατσαπούρι"

Newsroom
Newsroom

Ειδικοί λένε ότι η μαζική έλευση Ρώσων συμβάλλει στην αύξηση των τιμών

Το χατσαπούρι είναι ένα από τα πιο διάσημα παραδοσιακά πιάτα της Γεωργίας. Το ινστιτούτο ερευνών ISET μετρά τον πληθωρισμό και την αγοραστική δύναμη με βάση τον αποκαλούμενο «δείκτη χατσαπούρι», την γεωργιανή εκδοχή του περίφημου «δείκτη Big Mac» που χρησιμοποιείται από το περιοδικό Economist.

Τον περασμένο Ιούνιο, το κόστος παρασκευής ενός μέσου μεγέθους χατσαπούρι ήταν περίπου 5 λάρι και 38 τέτρι, δηλαδή σχεδόν δύο ευρώ. Έκτοτε όμως έχει αυξηθεί σημαντικά.

Σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της Γεωργίας, τον περασμένο Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός έφτασε το 11,5% σε ετήσια βάση.

«Από τον περασμένο Μάρτιο έχουμε μετανάστες να φτάνουν στη Γεωργία, όμως οι αποφάσεις της ρωσικής κυβέρνησης αύξησαν τον αριθμό των εισερχομένων. Φυσικά αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος που αυξάνεται η ζήτηση και συνεπώς και οι τιμές», εξηγεί ο οικονομολόγος του ινστιτούτου ISET, Τζορτζ Παπάβα.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών καταγράφονται στα λαχανικά και τα φρούτα. Η τάση όμως είναι ισχυρή σε όλα τα τρόφιμα.

«Ο κόσμος δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει. Πολλοί στο περιβάλλον μου έχουν μισθό 400 λάρι, δηλαδή 150 ευρώ, και δεν μπορείς να κάνεις πολλά με το ποσό αυτό», δήλωσε στο euronews μια καταναλώτρια σε λαϊκή αγορά της Τιφλίδας.

Η Εθνική Τράπεζα της Γεωργίας ακολουθεί αυστηρή νομισματική πολιτική με στόχο να μειώσει τον πληθωρισμό στα επίπεδα του 3%.

Πηγή: gr.euronews.com

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ