Γερμανία: Αντιδράσεις στο νέο πλαίσιο μέτρων κατά του κορωνοϊού

Γερμανία: Αντιδράσεις στο νέο πλαίσιο μέτρων κατά του κορωνοϊού

Οι πολίτες διαμαρτύρονται κατά της επιβολής από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση μέτρων που αφορούν αρμοδιότητες των κρατιδίων.

Μαζική διαμαρτυρία πραγματοποίησαν χιλιάδες διαδηλωτές στο κέντρο του Βερολίνου κατά της τροπολογίας σχετικά με την επιβολή περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της διασποράς του νέου κορωνοϊού.

Το νέο πλαίσιο δίνει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση την αρμοδιότητα να επιβάλει αυστηρότερους περιορισμούς αναλόγως της επιδημιολογικής κατάστασης. Αν π.χ. τα κρούσματα σε μια περιοχή ξεπερνούν τα 165 ανά 100.000 κατοίκους, τα σχολεία θα κλείνουν, ενώ αν υπερβαίνουν τα 150 ανά 100.000 το λιανεμπόριο θα κατεβάζει ρολά.

Όμως οι πολίτες αντιδρούν έντονα στην επιβολή από το Βερολίνο μέτρων τοπικού χαρακτήρα και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υφαρπάζει αρμοδιότητες των κρατιδίων. Πυρά συγκεντρώνει και το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, το οποίο για τους επικριτές του παραπέμπει σε καθεστώτα όπως αυτό του Χίτλερ ή της Ανατολικής Γερμανίας.

Η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για ανταπόκριση της κυβέρνησης στις εκκλήσεις βοήθειας των γιατρών στις εντατικές, την ώρα που επαγγελματίες υγείας τονίζουν ότι τα ψηφιζόμενα μέτρα δεν είναι αρκετά αυστηρά.

Όπως λένε, προκειμένου να καμφθεί το τρίτο και αγριότερο κύμα της πανδημίας, χρειάζεται η γρήγορη επιβολή ενός αυστηρού λοκντάουν, ώστε τα επιδημιολογικά δεδομένα να επανέλθουν υπό έλεγχο.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ