Γιατί ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας αρνείται το κορωνοομόλογο

Χρειάστηκε η έντονη πίεση του Εμανουέλ Μακρόν και της Ανγκελα Μέρκελ ώστε να πειστεί ο Μαρκ Ρούτε, στις 9 και 10 Απριλίου 2020, να συγκατανεύσει για να δοθεί μια ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια ύψους 500 δις ευρώ, μέσω ESM, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Επειδή κορυφώνονται οι ζυμώσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής την προσεχή Πέμπτη, όπου θα συζητηθούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ας δούμε ποιος είναι ο πρωθυπουργός που πρωτοστατεί στη μάχη κατά του κορωνοομόλογου και κατά της βοήθειας στις πληγείσες από την επιδημία χώρες, χωρίς όρους.

Αξιος διάδοχος των Βρετανών

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, επικεφαλής μιας ομάδας «τσιγκούνηδων» ηγετών του Βορρά (με τους ηγέτες των σκανδιναυϊκών και βαλτικών χωρών) είχε ήδη μπλοκάρει, τον Φεβρουάριο 2020, κάθε αναθεώρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Βοηθούμενος από τον υπουργό Οικονομικών του Βόκπε Χούστρα, ο Μαρκ Ρούτε θεωρείται θαυμαστής της Μάργκαρετ Θάτσερ αλλά και του Τσόρτσιλ και επιθυμεί, μετά το Brexit, να γίνει στην ΕΕ ένας άξιος διάδοχος των Βρετανών: θέλει πάση θυσία η ευρωπαϊκή ένωση να ξοδεύει το λιγότερο δυνατό.
 

Ο κύριος Τεφλόν

Πρωθυπουργός από το 2010, -ένα ρεκόρ-, ο φιλελεύθερος πολιτικός Μαρκ Ρούτε, 53 ετών, έχει το προσωνύμιο «Κύριος Τεφλόν», επειδή τίποτα δεν κολλάει πάνω του. «Κύριο Σιλικόνη», τον αποκάλεσε τοπική καθημερινή εφημερίδα, επειδή θεωρείται ότι διαθέτει την ευελιξία του καουτσούκ και αντιστέκεται στις αλλαγές θερμοκρασίας. Και πράγματι ο Μαρκ Ρούτε (« Makke », ο υπάκουος, τον αποκαλούν), κατόρθωσε να κυβερνήσει διαδοχικά με την Δεξιά, το Κέντρο και την Αριστερά, όλα αυτά τα χρόνια. Κατόρθωσε, μάλιστα, να κυβερνήσει επί διετία έχοντας την σιωπηρή συμφωνία του ακροδεξιού ανταγωνιστή του Γκέερτ Βίλντερς. Ο τελευταίος ονειρευόταν να τον αντικαταστήσει το 2017 στην εξουσία, αλλά ο «Μαρξ Ρούτε», ένα άλλο παρατσούκλι που του έδωσε το ίδιο του το κόμμα όταν δήλωσε ότι θέλει να μειώσει τις ανισότητες πλούσιων και φτωχών, τον κέρδισε στο λαϊκιστικό γήπεδο.

Οι κωλοτούμπες του Μαρκ Ρούτε

Η μεταρρυθμιστική ικανότητα του Μαρκ Ρούτε, γράφει η Le Monde, συμπεριλαμβάνει την ικανότητα να λέει ψέμματα, να ζητάει συγγνώμη και να αλλάζει εντελώς άποψη. Θέλησε αρχικά να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά και να μειώσει τον προϋπολογισμό για την δημόσια υγεία, μετά θέλησε να αναστήσει την μεγάλη συμμαχία Δεξιάς-Αριστεράς που θα εξασφαλίσει την επιτυχία του βασιλείου, ενώ είχε προσπαθήσει να γλυτώσει τις μεγάλες επιχειρήσεις από έναν ειδικό φόρο. Είχε επίσης αναγγείλει ότι «δεν υπάρχει φράγκο για την Ελλάδα», ενώ στη συνέχεια άλλαξε γνώμη αναγνωρίζοντας ότι έγιναν λάθη με τα σκληρά μέτρα των μνημονίων στην Αθήνα. Ποιά ήταν η μεγαλύτερη κωλοτούμπα του; Είχε υπερασπιστεί την άποψη να μην ποινικοποιείται η άρνηση του Ολοκαυτώματος, το 2009 και τον Ιανουάριο του 2020 αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη από την εβραϊκή κοινότητα της Ολλανδίας.

Ο προσαρμοστικός Ρούτε

Ο πολιτικός αναλυτής André Krouwel, εξηγεί στην Le Monde ότι ο Μαρκ Ρούτε είναι αναμφίβολα ένας από τους χειρότερους πρωθυπουργούς που γνώρισε η Ολλανδία. Πως εξηγείται, λοιπόν, η μακροημέρευσή του στην εξουσία; διερωτάται η γαλλική εφημερίδα. Από την ικανότητά του να προσαρμόζεται σε όλες τις καταστάσεις, απαντά, σε άρθρο της. Εχει επίσης αναμφισβήτητο ταλέντο ρήτορα και εκλογικού μαχητή. Είναι θαυμαστής ταυτόχρονα του Μπιλ Κλίντον αλλά και του Ρόναλντ Ρήγκαν, ενώ τον μαγεύει η ικανότητα του Τζον Κένεντι να προσελκύει τα πλήθη. Ένα άλλο χαρακτηριστικό αυτού του πρωθυπουργού είναι ότι κατόρθωσε να διατηρήσει αλώβητη την προσωπική του ζωή, με αποτέλεσμα να μην ξέρει κανείς στην Ολλανδία τίποτα για τον ίδιο, τους φίλους του ή την αισθηματική του ζωή. Δεν είναι παντρεμένος, κάνει βόλτες με το ποδήλατο, ψωνίζει μόνος του στο σούπερ μάρκετ, και επισκέπτεται τη μητέρα του κάθε Κυριακή.

Πηγή: iefimerida.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ