H Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το κόστος δανεισμού υπό τον φόβο του πληθωρισμού

H επίμονη άνοδος του πληθωρισμού ήταν η αιτία η οποία ώθησε χθες την Τράπεζα της Αγγλίας να προχωρήσει σε μια εν πολλοίς απροσδόκητη αύξηση του βασικού επιτοκίου της

H επίμονη άνοδος του πληθωρισμού ήταν η αιτία η οποία ώθησε χθες την Τράπεζα της Αγγλίας να προχωρήσει σε μια εν πολλοίς απροσδόκητη αύξηση του βασικού επιτοκίου της και αυτό να συμβεί πρώτη φορά μέσα στα τελευταία τρία χρόνια. Όπως διευκρίνισε ο διοικητής της, Άντριου Μπέιλι, «διαπιστώσαμε πόσο ανελαστική είναι η αγορά εργασίας, ενώ παράλληλα ήταν επίμονες οι πιέσεις από το μέτωπο του πληθωρισμού, εξ ου και προχωρήσαμε σε αυτή την κίνηση», μιλώντας χθες στο BBC News. «Μας ανησυχεί ο πληθωρισμός σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και θεωρούμε πως υπάρχουν παράγοντες κινδύνου». Οι επισημάνσεις αυτές του Άντριου Μπέιλι μπορούν να ερμηνευθούν ως μια αλλαγή στον τόνο της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία μέχρι πρότινος διετείνετο ότι οι περισσότερες από τις πιέσεις στις τιμές ήταν προσωρινές ή μεταβατικές, οπότε μέσα στους προσεχείς μήνες θα εξαλείφονταν. Σήμερα όμως ο διοικητής της αναμένει ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή να υπερβεί το 6%, άρα να αποδειχθεί τριπλάσιος του επίσημου στόχου.

Η Τράπεζα της Αγγλίας καθίσταται και η πρώτη από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες η οποία προβαίνει σε αύξηση του κόστους δανεισμού, αφ’ ης στιγμής ξέσπασε η πανδημία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το βασικό επιτόκιο ενισχύθηκε 15 μονάδες βάσης, για να διαμορφωθεί στο 0,25%. Από την αρχή της πανδημικής κρίσης καμία άλλη κεντρική τράπεζα από τις χώρες-μέλη της «Ομάδας των Επτά» δεν έχει κάνει ανάλογο βήμα.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης η λίρα ενισχύθηκε κατά 0,8%, οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν μια ενίσχυση κατά 5 μονάδες βάσης, ενώ στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο FTSE 100 απώλεσε τα προηγούμενα κέρδη του.

 

Οι επόμενες κινήσεις

Οι παράγοντες των αγορών εκτιμούν πως έως τον Σεπτέμβριο του 2022 το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας θα φθάσει το 1%. «Αναμένουμε ακόμα μία αύξηση τον Φεβρουάριο κατά 25 μονάδες βάσης», παρατηρεί ο Φαμπρίς Μοντάν, πρώτος οικονομολόγος στην τράπεζα Barclays. «Εάν επαληθευθούμε, τότε η Τράπεζα της Αγγλίας θα είναι πλέον σε θέση να αρχίσει να απαλλάσσει τον ισολογισμό της από ομόλογα, τα οποία αρχίζουν να λήγουν στις αρχές Μαρτίου». Επί του παρόντος οι αγορές έχουν προβλέψει ότι θα υπάρξει ακόμα μία αύξηση του κόστους δανεισμού κατά 20 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο. Η προοπτική αυτή θα δώσει το περιθώριο στην Τράπεζα της Αγγλίας να θέσει αμέσως τέλος στην πολιτική της να επανεπενδύει όσα ομόλογά της λήγουν στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Συνεπώς έως την εκπνοή του 2022 θα απομακρύνει από τον ισολογισμό της κρατικούς τίτλους της τάξεως των 37 δισ. λιρών. Στο σύνολο των μελών της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής τα οκτώ ψήφισαν υπέρ της αύξησης του κόστους δανεισμού έναντι ενός, της Σιλβάνα Τενρέιο, η οποία τάχθηκε υπέρ της σταθερής κατάστασης και όχι των αλλαγών. Επίσης, οι προαναφερθέντες τόνισαν ότι ενδεχομένως να χρειάζεται μια μετριοπαθέστερη σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής ενόψει της ανόδου του πληθωρισμού στο σχεδόν 6% έως τον Απρίλιο.

Τέλος, όπως εκτιμά ο Νταν Χάνσον, οικονομολόγος του Bloomberg Economics, «η κίνηση της Τράπεζας της Αγγλίας μοιάζει σαν ένα στοίχημα, διότι η οικονομία μπορεί και να παραμείνει ανεπηρέαστη από τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, αλλά ουδείς μπορεί να το πει με βεβαιότητα». Και προσθέτει: «Υποθέτοντας πως η “ Όμικρον” δεν θα επιβραδύνει σημαντικά την οικονομία, τοποθετούμε την επόμενη αύξηση τον Μάιο, αν και υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος να γίνει ένα βήμα και πάλι τον Φεβρουάριο».

Πηγή: kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ