Η Αυστραλία απαντά: Γιατί απελαύνουμε τον Τζόκοβιτς

Η Αυστραλία απαντά: Γιατί απελαύνουμε τον Τζόκοβιτς

Μολονότι οι δικηγόροι του 34χρονου αθλητή προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, η συμμετοχή του Τζόκοβιτς στο Australian Open θεωρείται πλέον εξαιρετικά αμφίβολη

Το σκεπτικό της πίσω από την απόφαση να ακυρώσει για δεύτερη φορά τη βίζα του Νόβακ Τζόκοβιτς ξεδίπλωσε η αυστραλιανή κυβέρνηση μέσω του υπουργού Μετανάστευσης της χώρας Άλεξ Χοκ, ενώ για το θέμα πήρε θέση και ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον. 

Μετά από ένα θρίλερ γεμάτο ανατροπές που κράτησε μία εβδομάδα, ο υπουργός Μετανάστευσης της Αυστρhttps://www.cretalive.gr/tags/aystraliaαλίας ανακοίνωσε την απόφασή του το πρωί της Παρασκευής, επικαλούμενος λόγους «δημόσιας τάξης και δημόσιας υγείας».

Η απόφαση επισύρει την απέλαση του παίκτη από την Αυστραλία αλλά και την αφαίρεση του δικαιώματός του για έκδοση νέας βίζας προς τη χώρα για τα επόμενα τρία χρόνια.

Παρότι ο 34χρονος αθλητής δικαιούται νομικά να προσφύγει κατά της κυβερνητικής απόφασης -ένα δικαίωμα που όπως ήδη δήλωσαν οι δικηγόροι του νο.1 τενίστα στον κόσμο προτίθενται να ασκήσουν- η συμμετοχή του στο Australian Open, που ήταν και ο λόγος της επίσκεψής του στη χώρα, θεωρείται πλέον εξαιρετικά απίθανη.

Με γραπτή του δήλωση ο ελληνικής καταγωγής υπουργός μετανάστευση της Αυστραλίας ξεκαθάρισε το πρωί της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) ότι έφτασε στην απόφαση να ασκήσει την εξουσία που του δίνει το Σύνταγμα της χώρας και να ακυρώσει τη βίζα του Σέρβου σταρ, αφού πρώτα εξέτασε όλα τα δεδομένα, προτάσσοντας λόγους υγείας, τάξης και δημοσίου συμφέροντος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Σήμερα άσκησα την εξουσία μου σύμφωνα με το άρθρο 133Γ παράγραφος 3 του νόμου περί μετανάστευσης για να ακυρώσω τη βίζα που κατείχε ο κ. Νόβακ Τζόκοβιτς, για λόγους υγείας και καλής τάξης, με βάσει το δημόσιο συμφέρον. Αυτή η απόφαση ακολούθησε εντολές του Ομοσπονδιακού Περιφερειακού και Οικογενειακού Δικαστηρίου στις 10 Ιανουαρίου 2022, ακυρώνοντας μια προηγούμενη απόφαση ακύρωσης για λόγους δικαιοσύνης.

 

Κατά τη λήψη αυτής της απόφασης, εξέτασα προσεκτικά τις πληροφορίες που μου παρείχαν το Υπουργείο Εσωτερικών, η Αυστραλιανή Συνοριακή Δύναμη και ο κ. Τζόκοβιτς. Η κυβέρνηση Μόρισον είναι σταθερά δεσμευμένη στην προστασία των συνόρων της Αυστραλίας, ιδιαίτερα σε σχέση με την πανδημία της COVID-19.

Ευχαριστώ τους αξιωματικούς του Υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων και της Αυστραλιανής Συνοριακής Δύναμης που εργάζονται καθημερινά για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της Αυστραλίας σε επιχειρησιακά περιβάλλοντα με αυξανόμενη πρόκληση», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης έρχεται μετά το «ξεσκόνισμα» των ταξιδιωτικών εγγράφων του παίκτη από τις Αρχές της Αυστραλίας. Εκεί, μεταξύ άλλων παρατυπιών, εντοπίστηκε ότι ο Τζόκοβιτς είχε κάνει ψευδή δήλωση στο ταξιδιωτικό του έντυπο - η οποία ανέφερε ότι δεν είχε ταξιδέψει τις 14 ημέρες πριν από την άφιξή του στην Αυστραλία, ενώ στην πραγματικότητα είχε πάει στην Ισπανία.

Ο Σέρβος έριξε το φταίξιμο στον ατζέντη του, αποκαλώντας το «ανθρώπινο λάθος» και πρόσθεσε ότι «δεν ήταν εσκεμμένο».

Παραδέχτηκε επίσης ότι, παρότι διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό στις 16 Δεκεμβρίου, δεν εφάρμοσε την καραντίνα, συνάντησε έναν δημοσιογράφο, έκανε φωτογράφηση και συναντήθηκε με πολύ κόσμο, μεταξύ αυτών και παιδιών, χωρίς να φοράει μάσκα.

Μόρισον: Η απόφαση ήρθε μετά από προσεκτική εξέταση

Σχολιάζοντας την απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης Άλεξ Χοκ, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας είπε: «Καταλαβαίνω ότι μετά από προσεκτική εξέταση, έχουν ληφθεί μέτρα για να ακυρωθεί η βίζα του Τζόκοβιτς για λόγους υγείας και δημόσιας τάξης», είπε.

«Οι Αυστραλοί έχουν κάνει πολλές θυσίες κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας και δικαίως αναμένουν τα αποτελέσματα αυτών των θυσιών να προστατευθούν. Αυτό κάνει ο υπουργός αναλαμβάνοντας αυτήν τη δράση σήμερα».

Το χρονικό ενός θρίλερ

Ο Τζόκοβιτς βρίσκεται στην Αυστραλία από τις 6 Ιανουαρίου προκειμένου να πάρει μέρος στο Αυστραλιανό τουρνουά.

Με την άφιξή του στη χώρα, οι Αρχές ακύρωσαν τη βίζα του, επικαλούμενες παράβαση των αυστραλιανών κανόνων περί εμβολιασμού (ο αθλητής δεν έχει εμβολιαστεί, ενώ στην Αυστραλία επιτρέπεται η είσοδος μόνο εμβολιασμένων μη Αυστραλών).

Μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του από αρμόδιο δικαστήριο, ο Τζόκοβιτς παρέμεινε σε ξενοδοχείο για παράτυπους μετανάστες, με τους δικηγόρους του να διαμαρτύρονται για τις συνθήκες κράτησής του.

Αν και το δικαστήριο δικαίωσε τον αθλητή, η κυβέρνηση άσκησε το δικαίωμά της να αναθεωρήσει η ίδια τη βίζα του παίκτη, με την απόφαση να ανακοινώνεται το πρωί της Παρασκευής, λίγα 24ωρα πριν την προγραμματισμένη συμμετοχή του παίκτη στο αυστραλιανό τουρνουά τένις.

Την Πέμπτη μάλιστα οι διοργανωτές του Open διεξήγαγαν την κλήρωση για το τουρνουά συμπεριλαμβάνοντας τον Τζόκοβιτς, ο οποίος κληρώθηκε να αντιμετωπίσει στον πρώτο γύρο τον συμπατριώτη του Μίομιρ Κετσμάνοβιτς.

 

Δείτε επίσης

Νόβακ Τζόκοβιτς: Η Αυστραλία ακύρωσε τη βίζα του -Ξανά προς απέλαση ο τενίστας

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ