Η ΕΕ μπλοκάρει το ΤikTok και στην Ευρώπη!

Newsroom
Newsroom

Η TikTok δήλωσε ότι θα πολεμήσει δικαστικά οποιαδήποτε απαγόρευση ή αναγκαστική πώληση.

Μετά την Αμερική το TikTok μπαίνει στο στόχαστρο και της Ευρώπης. Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει τη νέα υπηρεσία που εγκαινίασε η TikTok στην Ευρώπη, το TikTok Lite, με το αιτιολογικό ότι «μπορεί να προκαλέσει εθισμό όπως τα τσιγάρα», εκτός αν η εταιρεία προσφέρει «αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία» για την προστασία των παιδιών.

Σε περίπτωση που προχωρήσει η απαγόρευση, όπως σημειώνει ο Guardian, θα είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει νέες ευρείες εξουσίες για την επιβολή κυρώσεων σε εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως προβλέπει ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA).

Το TikTok Lite προσφέρει στους χρήστες «βραβεία» όπως κουπόνια Amazon, δωροεπιταγές μέσω PayPal ή το νόμισμα Coins του TikTok. Οι παίκτες κερδίζουν πόντους μέσω «εργασιών», οι οποίες περιλαμβάνουν την παρακολούθηση βίντεο, το like σε περιεχόμενο, την παρακολούθηση δημιουργών ή την πρόσκληση φίλων να συμμετάσχουν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε μάλιστα προθεσμία στην TikTok έως την Τετάρτη «για να προβάλει επιχειρήματα προς υπεράσπισή της, τα οποία η Επιτροπή θα αξιολογήσει προσεκτικά» πριν λάβει λάβει οριστική απόφαση.

Η μη ανταπόκριση σε αίτημα της Επιτροπής για παροχή πληροφοριών μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα έως και 1% του παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών μιας εταιρείας.

Από την πλευρά του εκπρόσωπος της TikTok δήλωσε ότι οι ανταμοιβές του TikTok Lite δεν είναι διαθέσιμες σε άτομα κάτω των 18 ετών και ότι υπάρχει ημερήσιο όριο στην παρακολούθηση βίντεο.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ