Η Ιταλία εξετάζει μεταπανδημικό «επίδομα ψυχολόγου»

Το ενδεχόμενο να περιληφθεί να μπόνους για ψυχολογική θεραπεία θα μπορούσε να προστεθεί μεταξύ των προτάσεων στο «διάταγμα Milleproroghe» προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ψυχικές συνέπειες που προκάλεσε η πανδημία, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντζα στο Rai3 τη Δευτέρα.

Το ενδεχόμενο να περιληφθεί ένα μπόνους για ψυχολογική θεραπεία θα μπορούσε να προστεθεί μεταξύ των προτάσεων στο «διάταγμα Milleproroghe» προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ψυχικές συνέπειες που προκάλεσε η πανδημία, δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας της Ιταλίας Ρομπέρτο Σπεράντζα.

Το μπόνους θα αποτελεί οικονομική βοήθεια ύψους περίπου 500 ευρώ για το 2022, προς τον οποιονδήποτε -ανεξαρτήτως ηλικίας- υποφέρει από δυσφορία ψυχικής υγείας, η οποία μπορεί (ή και όχι) να έχει προκληθεί από την πανδημία, τις μακρές περιόδους εγκλεισμού ή τις αγχωτικές καταστάσεις λόγω της εξ αποστάσεως εργασίας και των διαδικτυακών μαθημάτων.

Η συνολική επένδυση για το μέτρο θα ανέλθει σε 20 εκατ. ευρώ, ωστόσο η κυβέρνηση αναζητά ήδη άλλους πόρους.

Όπως εξηγεί η Corriere della Sera, τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν θα διανεμηθούν σε δύο διαφορετικές δόσεις: η πρώτη, θα διοχετευθεί στην ενίσχυση του δημόσιου δικτύου ψυχιατρικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών αρχών υγείας και των κλινικών.

Το άλλο μισό θα διατεθεί σε ιδιώτες, οι οποίοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση παρουσιάζοντας την οικονομική τους κατάσταση, έτσι ώστε το μέτρο να χορηγηθεί σε όσους το έχουν περισσότερο ανάγκη. Οι λεπτομέρειες δεν έχουν καθοριστεί ακόμη, αλλά το επίδομα θα διανέμεται πιθανότατα ως κουπόνι μέσω των γενικών γιατρών.

Ωστόσο, ο Σπεράντζα δήλωσε επίσης ότι «αυτό το μπόνους δεν λύνει τα πάντα, πρέπει να ενισχύσουμε τη δημόσια υπηρεσία υγείας στον τομέα της ψυχικής υγείας. Υπάρχει ανάγκη για περισσότερους πόρους για εδαφική και ψυχολογική βοήθεια με συστημικές δράσεις. Το επίδομα είναι ένα πρώτο σήμα και η δέσμευσή μου είναι εκεί».

Η κίνηση αυτή ακολουθεί τις πρόσφατες επικρίσεις που διατυπώθηκαν από την κοινή γνώμη σχετικά με την έλλειψη ενός τέτοιου μέτρου στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ιταλίας.

Το διάταγμα Milleproroghe είναι ένα διάταγμα-νόμος που η κυβέρνηση εκδίδει συνήθως μία φορά το χρόνο.

Πηγή: Καθημερινή

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ