Η κυβέρνηση της Ιταλίας δεν έχει ακόμη τιμήσει τη δέσμευσή της να μεταφέρει 149 διασωθέντες από το Alan Kurdi

Η κυβέρνηση της Ιταλίας δεν έχει ακόμη τιμήσει τη δέσμευσή της να μεταφέρει 149 διασωθέντες από το Alan Kurdi

Οι αρχές της Ιταλίας δεν έχουν ακόμη κάνει πράξη την υπόσχεσή τους να μεταφέρουν δεκάδες μετανάστες από το πλοίο Alan Kurdi, που τους διέσωσε στη Μεσόγειο, σε ιταλικό σκάφος όπου έλεγαν πως θα τους υποβάλουν σε ιατρικές εξετάσεις και θα τους θέσουν σε καραντίνα, επισήμανε χθες Τρίτη η γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Sea-Eye.

Συνολικά 150 μετανάστες διασώθηκαν από το Άλαν Κούρντι την περασμένη Δευτέρα. Η κυβέρνηση στη Ρώμη επιχειρηματολόγησε ότι δεν μπορεί να υποδεχθεί τους μετανάστες αυτούς διότι μπορεί να είναι φορείς του SARS-CoV-2.

Μολονότι οι ιταλικές αρχές έχουν παραδώσει επανειλημμένα τρόφιμα στο σκάφος, επιδεικνύοντας «αλληλεγγύη», δεν έχουν ακόμη ενημερώσει τους μετανάστες, που παραμένουν στο σκάφος που τους έσωσε για δέκα ημέρες, για το πότε ή το εάν θα τους επιτραπεί καν να αποβιβαστούν στην ιταλική επικράτεια, πρόσθεσε η γερμανική ανθρωπιστική οργάνωση.

Την Κυριακή, το υπουργείο Μεταφορών της Ιταλίας ανακοίνωσε πως σχεδίαζε να μεταφερθούν σε άλλο πλοίο, για να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις και να τεθούν υπό παρακολούθηση ώστε να επιβεβαιωθεί ότι δεν έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, με μέριμνα του Ερυθρού Σταυρού και των ιταλικών υγειονομικών αρχών.

Η Ρώμη ζητούσε αρχικά το Βερολίνο να αναλάβει εκείνο την υποδοχή των μεταναστών, επικαλούμενη το γεγονός ότι το Άλαν Κούρντι πλέει υπό σημαία Γερμανίας. Αλλά το υπουργείο Μεταφορών της Ιταλίας ενημέρωσε αργότερα ότι το πλήρωμα του πλοίου της γερμανικής ανθρωπιστικής οργάνωσης απέρριψε κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο.

Τον έναν από τους 150 μετανάστες παρέλαβε η ιταλική ακτοφυλακή την Παρασκευή, καθώς έχει πρόβλημα υγείας. Στο Άλαν Κούρντι παραμένουν οι υπόλοιποι 149.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ