Η Ολλανδία ζήτησε συγγνώμη για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα το 1995

Newsroom
Newsroom

Είναι η πρώτη φορά που η ολλανδική κυβέρνηση ζητά συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων.

Η Ολλανδία ζήτησε σήμερα «βαθύτατα συγγνώμη» για τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι Ολλανδοί κυανόκρανοι στη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα, όταν περίπου 8.000 Βόσνιοι Μουσουλμάνοι σφαγιάστηκαν σε επίθεση των δυνάμεων των Σέρβων της Βοσνίας πριν από 27 χρόνια. 

Είναι η πρώτη φορά

Είναι η πρώτη φορά που η ολλανδική κυβέρνηση ζητά συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων.

 

Οι κυανόκρανοι

Χωρίς επαρκή οπλισμό και λιγότεροι σε αριθμό, οι Ολλανδοί κυανόκρανοι δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν τις σερβοβοσνιακές δυνάμεις να καταλάβουν το «ασφαλές καταφύγιο» του ΟΗΕ στο τελευταίο σκέλος των πολέμων στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990. 

Μέσα σε μια εβδομάδα αιματοχυσίας τον Ιούλιο του 1995, άνδρες και αγόρια χωρίστηκαν από τις γυναίκες και οδηγήθηκαν σε τόπους εκτελέσεων όπου σφαγιάστηκαν. Τα πτώματά τους πετάχτηκαν σε ομαδικούς τάφους.

Ενας φταίει

«Μόνο ένα μέρος φταίει για τη φρικτή γενοκτονία: ο σερβοβοσνιακός στρατός. Αλλά επιτρέψτε μου να είμαι σαφής. Η διεθνής κοινότητα δεν κατάφερε να προσφέρει επαρκή προστασία στον λαό της Σρεμπρένιτσα και ως μέρος αυτής της κοινότητας η ολλανδική κυβέρνηση μοιράζεται την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία σημειώθηκε αυτή η αποτυχία. 

Και γι’ αυτό προσφέρουμε τη βαθύτατη συγγνώμη μας», είπε η υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας Κάτζσα Ολόνγκρεν, βάζοντας το χέρι στην καρδιά.

Μέρος των ευθυνών

Ολλανδικά δικαστήρια έχουν ήδη αποφανθεί ότι η Ολλανδία είχε μέρος της ευθύνης για την πτώση της Σρεμπρένιτσα και έχει καταβληθεί αποζημίωση στους επιζώντες. 

Οι συγγενείς των θυμάτων όμως δεν το είχαν κρίνει αυτό αρκετό και πίεζαν επί χρόνια για μια συγγνώμη.

Ζήτησε συγγνώμη

Τον περασμένο μήνα, η Ολλανδία ζήτησε συγγνώμη από τους Ολλανδούς στρατιώτες του ΟΗΕ που ήταν παρόντες στη σφαγή για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έπρεπε να κάνουν τη δουλειά τους, πυροδοτώντας οργή από τους συγγενείς των θυμάτων.

Βαθύς πόνος

«Τα γεγονότα του 1995 οδήγησαν σε βαθύ ανθρώπινο πόνο που είναι αισθητός εδώ μέχρι σήμερα. Δεν μπορούμε να σας απαλλάξουμε από αυτό το βάσανο. Αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να κοιτάξουμε κατάματα την ιστορία», δήλωσε η Ολόνγκρεν κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Βοσνία για την επέτειο μνήμης για τη γενοκτονία. 

Η σφαγή, που κρίθηκε ως πράξη γενοκτονίας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, ήταν η χειρότερη μεμονωμένη θηριωδία του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995), στον οποίο έχασαν τη ζωή τους περίπου 100.000 άνθρωποι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ