Η οργή Ερντογάν και η «παραίτηση» Τσαβούσογλου

Η οργή Ερντογάν και η «παραίτηση» Τσαβούσογλου

Αντιπολιτευτικά πυρά για την διαχείριση της υπόθεσης Οσμάν Καβαλά

Στα όρια της ρήξης έφτασαν οι σχέσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον υπουργό εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως αποκάλυψε η τουρκική υπηρεσία της Deutsche Welle.

Στη διάψευση του δημοσιεύματος για απειλή παραίτησης του υπουργού Εξωτερικών προχώρησε ο διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, ενώ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου περιορίστηκε στο retweet της διάψευσης, χωρίς να πάρει θέση.

– Τσαβούσγλου: “Αν οι πρεσβευτές κηρυχθούν ανεπιθύμητοι, θα αναγκαστώ να εγκαταλείψω το υπουργείο”

– Ερντογάν: “Δεν μπορεί να γίνει τίποτα”

Εκτιμάται ότι υπήρξαν διαπραγματεύσεις όχι μόνο μεταξύ των Τούρκων αξιωματούχων αλλά και με τους δυτικούς διπλωμάτες, ούτως ώστε να βρεθεί ένας συμβιβασμός.

Μια ημέρα μετά το τέλος της κρίσης, ο Τσαβούσογλου δεν είχε δηλώσει τίποτα εκτός από την αναδημοσίευση ενός tweet του διευθυντή επικοινωνίας του Ερντογάν, που διέψευδε την Deutsche Welle, σημειώνοντας: «Ο Υπουργός των Εξωτερικών αρνήθηκε αυτήν την αποκαλούμενη είδηση χθες το βράδυ. Αλλά εσείς επιμένετε σε αυτό το ψέμα».

Πάντως, ένα παιχνίδι με τις λέξεις στην αγγλική και την τουρκική εκδοχή της ανακοίνωσης των πρεσβειών επιτρέπει σε όλες τις πλευρές να δηλώνουν ικανοποιημένες. Ο στενός κύκλος του Τούρκου Προέδρου εξαίρει την οξυδέρκειά του. «Εμείς δεν αφήνουμε τους άλλους να μας κυβερνήσουν, δεν αφήνουμε τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις να μας κυβερνήσουν, ούτε αφήνουμε να μας κυβερνήσουν οι 10 πρεσβευτές» αναφέρεται ενδεικτικά.

Ουάσιγκτον και Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν το διάλογο με την Τουρκία χωρίς να σταματήσουν να ενδιαφέρονται για το κράτος δικαίου.

Η φυλάκιση του Οσμάν Καβαλά χωρίς δίκη παραμένει στο επίκεντρο. «Η ανακοίνωση (για τον Καβάλα) ήταν σύμφωνη με το άρθρο 41» αναφέρει το State Department.

«Δεν ειναι εσωτερικό θεμα της Τουρκίας ο Καβάλα. Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι διεθνής οργανισμός» λέει ο Ευρωβουλευτής Σεργκέι Λαγκοντίνσκι.

Στο μεταξύ, οργισμένες είναι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης με τον Κιλιντσντάρογλου να λέει ότι η χώρα έχει παραδοθεί στα χέρια ενός ακατάλληλου ανθρώπου. «Δεν έχει ξαναζήσει η Τουρκία τέτοιο ρεζιλίκι. Όταν βλέπει γεμάτες πλατείες λέει ό,τι του κατέβει».

Με τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας να εκκρεμούν, πολλοί εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου μέχρι να δημιουργήσει ο Πρόεδρός της την επόμενη κρίση.

Δείτε επίσης:

DW: Με παραίτηση απείλησε ο Τσαβούσογλου τον Ερντογάν
 

Πηγή: ertnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ