Η πανδημία δεν απειλεί τη Σίλικον Βάλεϊ και τις πόλεις – κόμβους τεχνολογίας

Οι πόλεις που θα αποτελέσουν κόμβο καινοτομίας και τεχνολογίας τα επόμενα 4 χρόνια είναι η Σιγκαπούρη, η οποία κατατάσσεται στην πρώτη θέση, ακολουθούμενη από τη Νέα Υόρκη και το Τελ Αβίβ που μοιράζονται τη δεύτερη, το Πεκίνο, το Λονδίνο, τη Σαγκάη, το Τόκιο, την Μπανγκαλόρ στην Ινδία, το Χονγκ Κονγκ και το Οστιν και το Σιάτλ μαζί στη δέκατη .

Η πανδημία  έφερε ραγδαία επιτάχυνση στους νέους τρόπους εργασίας, αλλά οι κόμβοι τεχνολογίας (technology hubs) ανά τον κόσμο έχουν έρθει για να μείνουν, σύμφωνα με νέα έρευνα της KPMG, που επισημαίνει πως αυτοί μπορεί να μη βρίσκονται στη Σίλικον Βάλεϊ.  Όταν πολλά γραφεία και αστικά κέντρα έκλεισαν στις αρχές του 2020, ολόκληρο το ανθρώπινο δυναμικό στράφηκε στην εξ αποστάσεως εργασία, με κάποιους εργαζομένους να εγκαταλείπουν τις μεγάλες πόλεις προς αναζήτηση μεγαλύτερων και πιο οικονομικών χώρων, μεταξύ άλλων λόγων. Ωστόσο, τα ηγετικά στελέχη της τεχνολογίας θεωρούν ότι η μελλοντική επιτυχία του κλάδου θα εξαρτηθεί από την ισορροπία μεταξύ του φυσικού χώρου εργασίας και μιας μεγαλύτερης ευελιξίας.

Στην πιο πρόσφατη έρευνα «Technology Industry Survey» της KPMG συμμετείχαν περισσότεροι από 800 ηγέτες του κλάδου της τεχνολογίας. Το 39% πιστεύει ότι πόλεις – κόμβοι, όπως το Λονδίνο, η Σιγκαπούρη και το Τελ Αβίβ, θα συνεχίσουν να παίζουν ζωτικό ρόλο, επιτρέποντας στο ταλαντούχο δυναμικό να συγχρωτίζεται και να συνεργάζεται σε κοινότητες με ισχυρή ψηφιακή υποδομή. Σε ποσοστό μόλις 22% πιστεύουν ότι οι κόμβοι αυτοί δεν είναι πλέον σημαντικοί. Τα ευρήματα μοιάζουν με προηγούμενα της έρευνας «CEO Outlook Pulse Survey» της KPMG του 2021, η οποία αποκάλυψε ότι το 78% των ηγετών στον τεχνολογικό κλάδο δεν έχει σχέδια να μειώσει τη φυσική του παρουσία και μόλις το ένα τέταρτο (26%) αναμένει να προσλάβει στο μέλλον ταλαντούχο δυναμικό που θα εργάζεται κυρίως εξ αποστάσεως.

Εκτός λοιπόν της Σίλικον Βάλεϊ, οι πόλεις που θα αποτελέσουν κόμβο καινοτομίας και τεχνολογίας τα επόμενα 4 χρόνια είναι η Σιγκαπούρη, η οποία κατατάσσεται στην πρώτη θέση, ακολουθούμενη από τη Νέα Υόρκη και το Τελ Αβίβ, στη δεύτερη, το Πεκίνο, το Λονδίνο, τη Σαγκάη, το Τόκιο, την Μπανγκαλόρ στην Ινδία, το Χονγκ Κονγκ και το Οστιν και το Σιάτλ που μοιράζονται τη δέκατη. Αξίζει να σημειωθούν κάποιες μετακινήσεις στην κορυφαία δεκάδα σε σύγκριση με την περυσινή έρευνα. Η Σεούλ, που κατατάχθηκε όγδοη πέρυσι, έπεσε στη δέκατη τέταρτη θέση φέτος, ενώ οι πόλεις Οστιν και Σιάτλ, που κατέλαβαν την ενδέκατη και την εικοστή τέταρτη θέση αντίστοιχα πέρυσι, μοιράστηκαν τη δέκατη θέση το 2021.

Ενώ η Σίλικον Βάλεϊ είναι γνωστή ως κυρίαρχη περιοχή στην παγκόσμια τεχνολογία, μόνο το ένα τρίτο των ηγετικών στελεχών αναφέρει με ισχυρή βεβαιότητα ότι θα διατηρήσει την ηγετική της θέση στην καινοτομία μακροπρόθεσμα, με ένα παρόμοιο ποσοστό να πιστεύει ότι δεν θα το καταφέρει. Ο Αλεξ Χολτ, επικεφαλής του κλάδου Τεχνολογίας, ΜΜΕ και Τηλεπικοινωνιών στην KPMG, τονίζει ότι «η επιτυχία του τομέα της τεχνολογίας ξεπέρασε τους περισσότερους από τους υπόλοιπους κλάδους κατά τη διάρκεια της COVID-19, με πολλές εταιρείες να καταγράφουν σημαντική ανάπτυξη από την έναρξη της πανδημίας. Το γεγονός αυτό έχει προάγει περαιτέρω την αντίληψη ότι η δημιουργικότητα και η καινοτομία μπορούν πλέον να αναπτυχθούν κυριολεκτικά οπουδήποτε, με τη συνεργασία να γίνεται περισσότερο διαδικτυακή και παγκόσμια.

Ωστόσο, μια εταιρεία χρειάζεται να μπορεί να συνεχίζει να καινοτομεί και η έκθεση της KPMG «Technology Innovation Hubs» αποκαλύπτει ότι οι φυσικοί χώροι εργασίας και οι κόμβοι καινοτομίας παραμένουν βασικό κομμάτι των στρατηγικών των εταιρειών τεχνολογίας, αν και ενδέχεται να μη βρίσκονται γύρω από τη Σίλικον Βάλεϊ».

Πηγή: Καθημερινή

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ