Η πορεία του Oruc Reis, η τουρκική προκλητικότητα κι η ελληνική αρμάδα

«Είναι πρώτη φορά που τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται τόσο κοντά σε ελληνικές ακτές» σχολιάζει ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος - Για πρώτη φορά φωτογραφίες από την ελληνική αρμάδα

Αμείωτες συνεχίζονται οι προκλήσεις της Τουρκίας, με το Oruc Reis να βρίσκεται μια ανάσα από το Καστελόριζο και την ελληνική πλευρά να παραμένει σε εγρήγορση.

Φωτογραφίες από την ισχυρή παρουσία Ελληνικών Πλοίων το πρωί της Τρίτης στο σύμπλεγμα Καστελλόριζου, έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ, την ώρα που το θερμόμετρο στην ευρύτερη περιοχή έχει ανεβάσει στα ύψη η παρουσία του «Oruc Reis», που κινείται σε περιοχή περί τα 12 ν.μ. από το νησί

«Άλλη μία απόδειξη ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι απόλυτα έτοιμες αλλά και πλήρως αποφασισμένες να επιτελέσουν την αποστολή τους με επιτυχία, προασπίζοντας τα κυριαρχικά μας συμφέροντα», τονίζεται χαρακτηριστικά σε σχετική ενημέρωση.

 

Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας υπάρχει και εγρήγορση για την πιθανή εξέλιξη υβριδικής μορφής απειλών, ιδιαίτερα στο επίπεδο της διάχυσης ψευδών πληροφοριών ή κατασκευασμένων περιστατικών, προκειμένου να εντοπίζονται οι πηγές και να απομονώνονται το ταχύτερο δυνατόν. Προφανώς, στο συγκεκριμένο πεδίο η δράση δεν περιορίζεται στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, αλλά συντονίζεται κεντρικά, από το Μέγαρο Μαξίμου και με τη συνεργασία άλλων συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων

Μιλώντας στην εκπομπή LIVE NEWS, ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, διεθνολόγος, σημείωσε ότι πρόκειται για πρωτοφανείς κινήσεις από τη μεριά της Τουρκίας.

«Είναι πρώτη φορά που τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται τόσο κοντά σε ελληνικές ακτές».

Οι πολεμικές δυνάμεις που συνοδεύουν το τουρκικό πλοίο αλλά και η μεγάλη συγκέντρωσή τους στην Αν. Μεσόγειο, ενισχύει την πιθανότητα για ατύχημα στην περιοχή.

«Δεν χωρά αμφιβολία ότι η Τουρκία προσπαθεί να σύρει την Ελλάδα σε ένα θερμό επεισόδιο. Θέλει να ακολουθήσουμε στην ένταση προκειμένου να κάτσουμε μετά και να συζητήσουμε με την Τουρκία θέματα που δεν είναι αντικείμενο διαλόγου για μας».

Αναφερόμενος στις επόμενες κινήσεις των Τούρκων, ο κ. Δεσποτόπουλος σημείωσε ότι οι γείτονες θα συνεχίσουν να κλιμακώνουν τις κινήσεις τους.

«Δε θα εκπλαγώ να δούμε κάποιο γεωτρύπανο, το οποίο φυσικά δε θα στοχεύει να αξιοποιήσει κάτι αλλά να προκαλέσει ακόμη περισσότερο την Ελλάδα».

Η Ελλάδα από την άλλη μεριά, μπορεί να ενισχύσει τις πιέσεις της για κυρώσεις και να «παραμείνει ψύχραιμη».

 

 

 

 

 

Για πρώτη φορά φωτογραφίες από την ελληνική αρμάδα

 

 

 

 

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ