Η πρώτη «φωτογραφία» της Όμικρον – Δημοσιεύθηκε από επιστήμονες παιδιατρικού νοσοκομείου της Ρώμης

Η πιο έντονη μεταδοτικότητα είναι σχεδόν βέβαιη για τους ερευνητές

Ιταλοί επιστήμονες από το παιδιατρικό νοσοκομείο του Ιησού στη Ρώμη δημοσίευσαν την πρώτη «φωτογραφία» της μετάλλαξης Όμικρον. Για την ακρίβεια είναι μια απεικόνιση των μεταλλάξεων που έχει στην πρωτεΐνη ακίδα, την περιοχή που αλληλεπιδρά με τα ανθρώπινα κύτταρα.

Στο οπτικό υλικό δίπλα στα αριστερά απεικονίζονται οι μεταλλάξεις στην πρωτεϊνη ακίδα του στελέχους Δέλτα. Οι κόκκινες κουκίδες δείχνουν την περιοχή με τη μεγαλύτερη μετάλλαξη και όπως είναι ξεκάθαρο είναι πολύ περισσότερες στην Όμικρον από ότι στη Δέλτα.

Αυτό πάντως όπως τονίζουν οι ερευνητές δεν σημαίνει ότι οι μεταλλάξεις είναι πιο επικίνδυνες, σημαίνει όμως ότι ο ιός έχει προσαρμοστεί στον άνθρωπο, πλέον πολύ περισσότερο.

Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες μελετούν τρία ενδεχόμενα για την Όμικρον:

  • Να νοσούν ξανά και ξανά άνθρωποι που έχουν ήδη νοσήσει με κορονοϊό
  • Η Όμικρον να μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και
  • Να είναι πολύ πιο μεταδοτική.

Η πιο έντονη μεταδοτικότητα είναι σχεδόν βέβαιη για τους ερευνητές. Ενδεικτικά αναφέρεται ο δείκτης θετικότητας στη Νότιο Αφρική ο οποίος την περασμένη Τετάρτη ήταν στο 3,6 και μόλις σε 3 μέρες το Σάββατο εκτοξεύθηκε στο 9,2.

Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι στην περιφέρεια Γκαουτένγκ της Νοτίου Αφρικής εκεί που παρατηρήθηκε αρχικά η εκτόξευση κρουσμάτων την προηγούμενη εβδομάδα ο μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων ήταν στα 550 και αυτή την εβδομάδα έχουν φτάσει τα 4.000.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ