Ιαπωνική startup φτιάχνει κλωστές με συνθετική πρωτεΐνη

Ιαπωνική startup φτιάχνει κλωστές με συνθετική πρωτεΐνη
Newsroom
Newsroom

Η κλωστή, την οποία έχει κατοχυρώσει η εταιρεία και ονομάζεται «συνθετική πρωτεΐνη», έχει χρησιμοποιηθεί σε συλλογές περιορισμένης έκδοσης από ιαπωνικούς οίκους

Πέντε φορές πιο δυνατό από τον χάλυβα είναι το μετάξι που παράγει και δημιουργεί από μόνη της η αράχνη, κάτι το οποίο γνώριζαν ήδη οι αρχαίοι Ελληνες. Σήμερα, επιστήμονες και ερευνητές θέλουν να εξεύρουν τρόπους να το χρησιμοποιήσουν σε ποικίλες εφαρμογές, από την ιατρική έως τη μηχανοκατασκευαστική, σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού ενημερωτικού δικτύου CNN. Πέραν τούτου, εμφανίζεται μια ιαπωνική νεοφυής εταιρεία, ονόματι Spiber, η οποία εξετάζει το πώς ο ιστός της αράχνης μπορεί να μεταμορφώσει την κλωστοϋφαντουργία.

Είναι μια βιοτεχνολογική επιχείρηση, η οποία ξεκίνησε να μιμείται τον μεταξωτό ιστό της αράχνης στο εργαστήριο και έκτοτε έχει επεκτείνει τη δραστηριότητά της, ώστε να αναπτύξει αξιόπιστες εναλλακτικές για τις μάλλινες κλωστές, τις κασμιρένιες και το ύφασμα ντένιμ, που χρησιμοποιείται στα τζιν, όπως τονίζει ο διευθυντής εταιρικής ανάπτυξης της Spiber, Κενζίι Χιγκάσι. Η κλωστή, την οποία έχει κατοχυρώσει η εταιρεία και ονομάζεται «συνθετική πρωτεΐνη», έχει χρησιμοποιηθεί σε συλλογές περιορισμένης έκδοσης από ιαπωνικούς οίκους, όπως ο Sacai, που δημιουργεί ρούχα καθημερινής χρήσης και εταιρείες ειδικευμένης ένδυσης, όπως η The North Face Japan, που ασχολείται με ρουχισμό για πεζοπορία, σκι, αναρριχήσεις κ.λπ. Ο επόμενος στόχος είναι η αύξηση της παραγωγής και η πλήρης παρουσίαση των υφασμάτων της Spiber, ενώ ευελπιστεί να συμβάλει στην επίλυση ορισμένων παγκόσμιων προβλημάτων, όπως η μεγάλη ρύπανση από τη βιομηχανία της μόδας.

Οι αράχνες δημιουργούν ιστούς, κλώθοντας ρευστή πρωτεΐνη και κάνοντάς την μετάξι. Μπορεί οι μεταξοσκώληκες να εκτρέφονται για χιλιετίες με στόχο την παραγωγή μεταξιού, αλλά δεν είναι δυνατόν να συμβεί κάτι αντίστοιχο με τις αράχνες, που είναι σαρκοφάγες. Εξ ου και οι δημιουργοί της Spiber, Καζουχίντε Σεκιγιάμα και Τζουνίτσι Σουγκαχάρα, επινόησαν μια συνθετική ίνα, μοριακά πανομοιότυπη με το μετάξι της αράχνης. Συν τοις άλλοις, όπως επισημαίνει ο κ. Χιγκάσι, οι συνθετικές κλωστές όταν χρησιμοποιηθούν ευρέως, προβλέπεται πως θα δημιουργούν το ένα πέμπτο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που παράγουν οι συμβατικές ζωικής προέλευσης.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ