Ημερίδα με θέμα την έμφυλη ταυτότητα στην Τέχνη

Ημερίδα με θέμα την έμφυλη ταυτότητα στην Τέχνη

Η ημερίδα «Φύλο και Τέχνη», που διοργανώνεται από τη Φοιτητική Ένωση για το Φύλο και την Ισότητα (ΦΥΛ.ΙΣ.), θα πραγματοποιηθεί στις 19 Φεβρουαρίου από τις 11πμ έως τις 6 μ.μ. διαδικτυακά

Έμφυλα ζητήματα στη λογοτεχνία και στη σύγχρονη τέχνη, αλλά και τους τρόπους που βιώνεται η έμφυλη ταυτότητα στα καλλιτεχνικά επαγγέλματα, στοχεύει να αναδείξει η ημερίδα «Φύλο και Τέχνη» που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά το Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου 2022 από τη Φοιτητική Ένωση για το Φύλο και την Ισότητα (ΦΥΛ.ΙΣ.).

Οι εισηγήσεις θα εστιάσουν στη διαχείριση του φύλου μέσα από την ποίηση, την πεζογραφία και τα εικαστικά, ενώ η ημερίδα θα ολοκληρωθεί με μία βιωματική, πρακτική συζήτηση στρογγυλής τράπεζας.

Σε αυτήν θα αναζητηθούν οι τρόποι που βιώνεται η έμφυλη ταυτότητα σε καλλιτεχνικά επαγγέλματα, όπως της ηθοποιού ή της σκηνοθέτιδας, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και ποιες αλλαγές θα μπορούσαν να συντελέσουν στην επίτευξη της έμφυλης ισότητας στον καλλιτεχνικό χώρο.

Ένα χαρακτηριστικό διάλογο που αναδεικνύει τις δυσκολίες στην καθημερινότητα των γυναικών ακόμη και ως προς τον αυτοπροσδιορισμό τους, παραθέτει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η σκηνοθέτις Βαρβάρα Δουμανίδου: ««Είσαι σκηνοθέτης;». «Ναι είμαι σκηνοθέτις». «Μα αυτό δεν είναι ανδρική δουλειά;». «Ναι είναι». «Τότε;». «Τότε είμαι άνδρας!». Τέτοιου είδους διάλογοι, συμβαίνουν συχνά σε γυναίκες που έχουν ως επάγγελμα κάτι, που για κάποιο λόγο στη συνείδηση των περισσοτέρων ανθρώπων, έχει καταγραφεί ως ανδρικό», αναφέρει η κ. Δουμανίδου, η οποία θα συμμετέχει στη συζήτηση.

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, ευαισθητοποιούν και ενδυναμώνουν την ενσυναίσθηση των ανθρώπων, σχετικά με τη θέση των γυναικών σήμερα. Συγχρόνως, ενδυναμώνει τις ίδιες τις γυναίκες να μοιραστούν, να εξομολογηθούν και να ενωθούν σε ένα κοινό σκοπό. Την ίση μεταχείριση των ανθρώπων», συμπληρώνει η κ. Δουμανίδου.

Η ΦΥΛ.ΙΣ με έδρα το ΑΠΘ, ξεκίνησε το 2020 με αφορμή την άγρια δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη και σήμερα αριθμεί περισσότερα από 200 μέλη από ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει ήδη διοργανώσει μια ημερίδα με θέμα «Φύλο και Πολιτική» και μια συνάντηση εργασίας αναφορικά με το φύλο στη γλώσσα και στο δημόσιο λόγο και ευρύτερος στόχος της είναι «η διοργάνωση ποιοτικών δράσεων που απευθύνονται σε όλο τον κόσμο, ώστε να δώσουμε ορατότητα σε διάφορα πεδία, για αυτό και προσπαθούμε οι δράσεις μας να καλύπτουν διαφορετικές θεματικές», επισημαίνει η ψυχολόγος, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Ιατρικής Δέσποινα Κυριλλίδου.

Η ημερίδα «Φύλο και Τέχνη» θα πραγματοποιηθεί στις 19 Φεβρουαρίου από τις 11πμ έως τις 6 μ.μ. διαδικτυακά. Ο σύνδεσμος της εκδήλωσης θα αποσταλεί αποκλειστικά σε όσα πρόσωπα έχουν συμπληρώσει τη φόρμα συμμετοχής στην ακόλουθη διεύθυνση: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScrhn3xZeWMNhpa5cTwQvs4I9t8eD5oX1X_S_xn8Pnau_XF7A/viewform?fbclid=IwAR0Abh2FktGAPDTQBOABr_PIjDhr8XFWiQLlzsopz-9iNa8CeNGAMQJG2mA

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ