ΗΠΑ: Εκδόθηκε το πρώτο διαβατήριο με δυνατότητα επιλογής φύλου «Χ»

ΗΠΑ: Εκδόθηκε το πρώτο διαβατήριο με δυνατότητα επιλογής φύλου «Χ»

Άλλο ένα βήμα προς την αναγνώριση των ατόμων που δεν καλύπτει το δυαδικό φύλο

Οι ΗΠΑ εξέδωσαν το πρώτο διαβατήριο με «Χ» στον χαρακτηρισμό φύλου, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, εξέλιξη-ορόσημο για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ανθρώπων που δεν αυτοπροσδιορίζονται ως άνδρες ή γυναίκες.

Η ειδική διπλωματική εκπρόσωπος για τα δικαιώματα της LGBTQ, Τζέσικα Στερν αποκάλεσε την κίνηση αυτή «ιστορική και πανηγυρική», σημειώνοντας πως συντονίζει τα κυβερνητικά έγγραφα με την πραγματικότητα πως υπάρχει ένα ευρύτερο φάσμα σεξουαλικών χαρακτηριστικών απ'ό,τι ορίζει το θηλυκό ή αρσενικό ως ταυτότητες φύλου. 

«Όταν ένα άτομο αποκτά έγγραφα αναγνώρισης που αντανακλούν την πραγματική του ταυτότητα, ζει με μεγαλύτερη αξιοπρέπεια και σεβασμό» ανέφερε η ίδια. 

Το υπουργείο Εξωτερικών δεν ανακοίνωσε για ποιον εκδόθηκε το πρώτο αυτό, ιστορικό διαβατήριο. 

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να απαντήσει αν ήταν για την Dana Zzyym, μια intersex κάτοικος του Κολοράντο που βρισκόταν σε νομική μάχη με το υπουργείο από το 2015 για το θέμα, σημειώνοντας πως το υπουργείο δεν σχολιάζει τις αιτήσεις των πολιτών για διαβατήριο που εμπίπτουν στην κατηγορία των προσωπικών δεδομένων.

Το υπουργείο δεν είχε εγκρίνει διαβατήριο για τη Ζιμ καθώς είχε αρνηθεί να συμπληρώσει στα αντίστοιχα κουτάκια Μ ή F (άρρεν ή θήλυ), γράφοντας intersex και αιτούμενη τη δυνατότητα επιλογής φύλου «Χ». 

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιμπάρτμεντ, η αίτηση για διαβατήριο και η αναθεώρηση του συστήματος για την επιλογή φύλου Χ υπολείπεται να εγκριθούν από το υπουργείο Διοίκησης και Προϋπολογισμού. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες γίνονται έτσι η τελευταία σε μια μακρά λίστα χωρών -που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Καναδά και Νεπάλ- που επιτρέπουν στους πολίτες τους να αυτοπροσδιορίζονται σεξουαλικά διαφορετικά από το δυαδικό φύλο. 

Πηγή: Lifo

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ