ΗΠΑ: Προς διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών του Πεκίνου

ΗΠΑ: Προς διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών του Πεκίνου

Διπλωματικό μποϊκοτάζ σημαίνει ότι κανένας κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ δεν θα παρευρεθεί στους Αγώνες αλλά οι Αμερικανοί αθλητές θα μπορούν να διαγωνιστούν κανονικά

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου αυτή την εβδομάδα, δήλωσε αργά το βράδυ της Κυριακής ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Διπλωματικό μποϊκοτάζ σημαίνει ότι κανένας κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ δεν θα παρευρεθεί στους Αγώνες αλλά οι Αμερικανοί αθλητές θα μπορούν να διαγωνιστούν κανονικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNBC, δεν αναμένεται πλήρες μποϊκοτάζ.

Το CNN ήταν το πρώτο που μετέδωσε ότι αναμένεται η εν λόγω ανακοίνωση.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται υπό πίεση από τις νομικές αρχές για να προχωρήσει σε διπλωματικό μποϊκοτάζ, καθώς θέλουν να πάρουν θέση ενάντια στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Κίνα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι η εν λόγω απόφαση εξετάζεται από την κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι η Κίνα έχει δεχθεί επικρίσεις για την καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, για την πολιτική της σε ό,τι αφορά το Θιβέτ και την Ταϊβάν καθώς και για την κράτηση και κακοποίηση Μουσουλμάνων Ουιγούρων στο Σινζιάνγκ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, χαρακτήρισαν τις δράσεις της Κίνας κατά των Ουιγούρων ως «γενοκτονία».

«Ανησυχούμε βαθιά για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουμε δει», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι τον περασμένο μήνα.

Αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης έχουν προειδοποιήσει για «σθεναρή απάντηση της Κίνας» αν οι ΗΠΑ ή άλλες χώρες ξεκινήσουν μποϊκοτάζ.

Πηγή: CNBC

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ