ΗΠΑ: Ψυχρολουσία για εκλεκτούς του Τραμπ

ΗΠΑ: Ψυχρολουσία για εκλεκτούς του Τραμπ
Newsroom
Newsroom

Εχασαν στην Τζόρτζια οι υποψήφιοι της αρεσκείας του τέως προέδρου

Από τότε που έχασε την πολιτεία της Τζόρτζια, το 2020, ο Ντόναλντ Τραμπ ζητούσε εκδίκηση από τους Ρεπουμπλικανούς αξιωματούχους της πολιτείας, τους οποίους κατηγορούσε ότι, παρότι ανήκουν στο κόμμα του, δεν τον βοήθησαν να αλλάξει το εκλογικό αποτέλεσμα προς όφελός του. Την Τρίτη ο Τραμπ έχασε ξανά στην Τζόρτζια.

Οι υποψήφιοι της αρεσκείας του δεν έλαβαν το χρίσμα ούτε για το αξίωμα του κυβερνήτη ούτε γι’ αυτό του υπουργού Δικαιοσύνης. Aντιθέτως, η οπαδός του, βουλευτής Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, γνωστή για τις ακραίες θέσεις της σε σειρά ζητημάτων, κέρδισε τις προκριματικές σε μια εκλογική περιφέρεια που είναι σχεδιασμένη κατά τέτοιο τρόπο ώστε να περιλαμβάνει μεγάλη πλειοψηφία Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων. Αυτό σημαίνει ότι η ανανέωση της θητείας της τον Νοέμβριο θεωρείται δεδομένη.

Αυξημένη συμμετοχή

Η πολιτεία είναι σχεδόν στην κορυφή του καταλόγου ως προς το ποσοστό κατοίκων της που έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.

Στην πολιτεία καταγράφηκε μεγάλη αύξηση της προσέλευσης στις προκριματικές εκλογές, ιδίως στην πλευρά του Δημοκρατικού Κόμματος και παρότι η Δημοκρατική υποψήφια Στέισι Εϊμπρααμς κατέβηκε χωρίς αντίπαλο. Ηταν η τρίτη μεγάλη οργανωτική επιτυχία της Εϊμπρααμς μετά τις μεγάλες εκστρατείες εγγραφής ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους το 2018 και το 2020, που την έφεραν μια ανάσα πριν από το αξίωμα του κυβερνήτη της πολιτείας το 2018 και χάρισαν την πολιτεία στον Τζο Μπάιντεν το 2020. Πλέον, η Τζόρτζια είναι σχεδόν στην κορυφή του καταλόγου των αμερικανικών πολιτειών ως προς το ποσοστό κατοίκων της που έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους. Το στοιχείο αυτό είναι σημαντικότερο από όσο φαίνεται, διότι στις τάξεις των μη ψηφοφόρων τους οποίους κινητοποιεί η Εϊμπρααμς περιλαμβάνεται σημαντικός αριθμός μαύρων δυνητικών ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος. Η Τζόρτζια είναι μία από τις αμφιταλαντευόμενες πολιτείες.

Η μάχη των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου στην πολυπληθή πολιτεία του αμερικανικού Νότου έχει αρχίσει με επιστολή ιερέων προς το υπουργείο Δικαιοσύνης της πολιτείας και αίτημα την ανάπτυξη εκλογικών παρατηρητών, προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ψηφοφόρων στις κάλπες. Η επιστολή αναφέρει ότι γίνονται «ενεργές απόπειρες να υποβαθμιστεί και να απαξιωθεί η ψήφος των Αφροαμερικανών στις εκλογές του Νοεμβρίου».

Πηγή: Καθημερινή

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ