Ιράκ: Τα κρούσματα Covid-19 ξεπέρασαν τα 200.000

Η κατάσταση ασκεί ολοένα μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας

Το Ιράκ, όπου καταγράφονται πλέον 4.000 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 καθημερινά κατά μέσον όρο, ξεπέρασε χθες το όριο των 200.000 μολύνσεων, ενώ το σύστημα υγείας έχει γονατίσει εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε χθες Σάββατο το υπουργείο Υγείας, 201.050 Ιρακινοί έχουν προσβληθεί αφότου εντοπίστηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του SARS-CoV-2 στη χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου, εκ των οποίων 6.353 υπέκυψαν στην COVID-19, ενώ 143.393 κρίθηκε πως αποθεραπεύθηκαν.

Παρά την απότομη αύξηση του ημερήσιου αριθμού μολύνσεων, η Βαγδάτη, αντιμέτωπη με τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της χώρας, αποφάσισε πρόσφατα την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Οι αρχές δεν επιβάλλουν πλέον παρά μόνο νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, που έχει μειωθεί σε μερικές ώρες, ενώ άνοιξαν τα αεροδρόμια. Τα χερσαία σύνορα παραμένουν επισήμως κλειστά για τους ταξιδιώτες, πάντως όχι για τα αγαθά.

Στην ιερή πόλη Καρμπάλα (νότια), άρχισαν την Παρασκευή οι εκδηλώσεις του μήνα πένθους, του Μουχάραμ, κατά τη διάρκεια των οποίων γίνονται μαζικές συγκεντρώσεις πιστών, γεγονός που εγείρει φόβους για έξαρση της πανδημίας.

Η κατάσταση ασκεί ολοένα μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας του Ιράκ, που είναι ήδη αντιμέτωπο με χρόνια έλλειψη γιατρών, φαρμάκων και νοσοκομειακών κλινών, εδώ και δεκαετίες.

Το Ιράκ γειτονεύει με το Ιράν, τη χώρα της Μέσης Ανατολής που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού, με 20.200 θανάτους καταγεγραμμένους επισήμως.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ