Ιράν: Τρομοκρατική επίθεση το μπλακάουτ στις εγκαταστάσεις της Νατάνζ

Ιράν: Τρομοκρατική επίθεση το μπλακάουτ στις εγκαταστάσεις της Νατάνζ

Οι εγκαταστάσεις της Νατάνζ χτυπήθηκαν από «τρομοκρατική» ενέργεια, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας ατομικής ενέργειας

Ως πράξη "πυρηνικής τρομοκρατίας” χαρακτήρισε το Ιράν το ατύχημα σε ένα τμήμα του ηλεκτρικού δικτύου των εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου της Νατάνζ. Αυτό ανέφερε ο Αλί Ακμπάρ Σαλέχι, ο επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, σύμφωνα με το abc News, χωρίς όμως να κατονομάσει τους υπεύθυνους της- κατά τους ισχυρισμούς του- επίθεσης. Οι λεπτομέρειες του συμβάντος, που αρχικά αναφέρθηκε ως μπλακάουτ, που έπληξε έναν τομέα της υπόγειας εγκατάστασης παραμένουν άγνωστες.

Πάντως την ίδια ώρα αρκετά ισραηλινά Μέσα έκαναν λόγο για κυβερνοεπίθεση στην ιρανική εγκατάσταση που εδρεύουν οι φυγοκεντρητές εμπλουτισμού του ουρανίου. Παρά το γεγονός ότι τα ισραηλινά δημοσιεύματα δεν αναφέρουν πηγές για τους ισχυρισμούς τους, πολλά από αυτά έχουν στενούς δεσμούς με τον στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας.

Αν αποδειχθεί ότι υπήρξε εμπλοκή του Ισραήλ, κάτι τέτοιο θα επιδείνωνε τις ήδη άκρως τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες μάλιστα εδώ και κάποιο διάστημα έχουν εμπλακεί σε έναν "σκιώδη” πόλεμο στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

"Το Ιράν θα υπογραμμίσει την ανάγκη για εμπλοκή των διεθνών οργανισμών και της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, ενάντια σε αυτή την ατομική τρομοκρατία”, δήλωσε ο Σαλέχι.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί εγκαινίασε μόλις χθες Σάββατο εξ αποστάσεως το νέο αυτό εργοστάσιο συναρμολόγησης συσκευών φυγοκέντρησης της Νατάνζ, δίδοντας την ίδια ώρα την εντολή να τεθούν σε λειτουργία ή να γίνει δοκιμή τριών νέων συσκευών φυγοκέντρησης.

Αυτές θα προσφέρουν στο Ιράν την δυνατότητα εμπλουτισμού μεγαλύτερης ποσότητας ουρανίου και πιο γρήγορα, σε όγκο και βαθμό που απαγορεύεται από την συμφωνία που συνήφθη το 2015 στη Βιέννη μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και της διεθνούς κοινότητας.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ