Ισπανία: Στα 2,6 εκατ. ευρώ η περιουσία του βασιλιά Φελίπε

Ισπανία: Στα 2,6 εκατ. ευρώ η περιουσία του βασιλιά Φελίπε

Όπως ανακοίνωσε ο Βασιλικός Οίκος- Ο βασιλιάς έχει επίσης στην κατοχή του έργα τέχνης, αντίκες και κοσμήματα μεγαλύτερης αξίας

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε ο VI αποκάλυψε ότι, η περιουσία του ανέρχεται σε περίπου 2,6 εκατομμύρια ευρώ, σε μια προσπάθεια να καταστήσει πιο διαφανή την εικόνα του Βασιλικού Οίκου και να δώσει τέλος στην περίοδο αδιαφάνειας, που επικρατούσε επί της βασιλείας του πατέρα του, Χουάν Κάρλος.

Τα περιουσιακά στοιχεία του βασιλιά περιλαμβάνουν κάτι λιγότερο, από 2,3 εκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς και σε μετοχές και επίσης, έχει στην κατοχή του έργα τέχνης, αντίκες και κοσμήματα αξίας μεγαλύτερης των 305.000 ευρώ, όπως προκύπτει από ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, από τον Βασιλικό Οίκο. Δεν υπάρχει κάποια αναφορά σε ακίνητη περιουσία.

Η περιουσία του βασιλιά προέρχεται κυρίως, από τα περισσότερα από 4,3 εκατομμύρια ευρώ που συγκέντρωσε τα τελευταία 25 χρόνια, ποσό που φορολογήθηκε, σημειώνει η ανακοίνωση.

"Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι πολίτες απαιτούν εύλογα ηθικές αξίες που να εμπνέουν και πρότυπα που να κυριαρχούν στη δημόσια ζωή μας", δήλωσε ο βασιλιάς Φελίπε.

Ο Φελίπε ανήλθε στον θρόνο το 2014, όταν ο πατέρας του Χουάν Κάρλος παραιτήθηκε στον απόηχο μιας υπόθεσης φορολογικής απάτης στην οποία εμπλέκονταν μέλη της βασιλικής οικογένειας, καθώς και ενός σκανδάλου για σαφάρι ελεφάντων, σε μια περίοδο κατά την οποία η Ισπανία διερχόταν σε μια βαθιά ύφεση.

Στο πλαίσιο προσπαθειών εκσυγχρονισμού της μοναρχίας και αποστασιοποίησης του από τα σκάνδαλα, ο βασιλιάς Φελίπε απάλλαξε τις μεγαλύτερες αδελφές του, Έλενα και Κριστίνα, από τα βασιλικά τους καθήκοντα.

Λίγα χρόνια αργότερα, ο Φελίπε απαρνήθηκε την κληρονομιά από τον πατέρα του, από τον οποίο αφαίρεσε το βασιλικό επίδομα.

Ο Χουάν Κάρλος, ο οποίος διατηρεί τον τίτλο του Επίτιμου Βασιλιά, εγκατέλειψε την Ισπανία και εγκαταστάθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον Αύγουστο του 2020, όπου έκτοτε ζει.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ