Ισραήλ – Χαμάς: Τουλάχιστον 31 χώρες καρδιοχτυπούν αν οι αγνοούμενοί τους είναι όμηροι

Newsroom
Newsroom

Συνολικά 42 χώρες έχουν επιβεβαιωμένα νεκρούς ή αγνοούμενους στην πιο δραματική υπόθεση ομηρίας των τελευταίων δεκαετιών.

Οι λίστες του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ δείχνουν μια διαφορετική εικόνα για τους ομήρους και κάπως συγκεχυμένη, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει επιβεβαίωση ποιοι είναι ζωντανοί και ποιοι νεκροί στην Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με το Ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, δεν υπάρχουν άτομα με ελληνικό διαβατήριο ανάμεσα στους νεκρούς ή τους αγνοούμενους.

Η φωτογραφία προέρχεται από την πρώτη επιβεβαιωμένη όμηρο.

Όλες οι υπηρεσίες πληροφοριών «κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα» και το ίδιο και οι ηγέτες των χωρών με ομήρους.

Η Τουρκία, το Κατάρ και ο Λίβανος έχουν την τιμητική τους καθώς όλοι προσπαθούν να προσεγγίσουν διπλωμάτες και τις μυστικές υπηρεσίες, για να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη ή μη πολιτών τους. Η Γαλλία αποτελεί την εξαίρεση καθώς έχει προσεγγίσει την Αίγυπτο.

Η αγωνία των συγγενών που σπάει καρδιές

Υπάρχει όμως ενημέρωση πως πολλοί που βρίσκονται στις λίστες των απαχθέντων, αργότερα επιβεβαιώνονται ως νεκροί.

Για την ώρα η Χαμάς δηλώνει πως έχει 200-250 ομήρους, ενώ η Ισλαμική Τζιχάντ κρατά 30 άτομα. Βέβαια, τουλάχιστον 22 όμηροι ανακοινώθηκαν ως νεκροί από τους βομβαρδισμούς.

Η Οδηγία Αννίβας, ενεργή οδηγία του Ισραηλινού στρατού, ουσιαστικά επιτρέπει τον φόνο ομήρων που βρίσκονται στα χέρια του εχθρού, καθώς προτεραιότητα είναι να σκοτωθούν οι απαγωγείς.

Μέλη των μυστικών υπηρεσιών με τα οποία επικοινώνησε η Wall Street Journal, ανέφεραν πως τα περισσότερα μέλη της Χαμάς βρίσκονται κάτω από το έδαφος χωρίς σήμα ή έχουν πετάξει τα κινητά τους, ώστε να μην φαίνεται η τοποθεσία τους.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως δεν θα μπουν σε καμία διαπραγμάτευση με την Χαμάς την οποία έχουν ορκιστεί να εξαφανίσουν από προσώπου γης. Πιστεύουν πως το καλύτερό τους χαρτί είναι η ανεπάρκεια σε νερό και τρόφιμα, χάρη στην πολιορκία της Γάζας. Μια πολιορκία που θέτει σε κίνδυνο όλες τις ευάλωτες ομάδες και τους τραυματίες της Παλαιστινιακής πλευράς.

«Επιτήδειος ουδέτερος» ξανά η Τουρκία, το Κατάρ και η Αίγυπτος

Η ηγεσία της Χαμάς στο Κατάρ, μεταφέροντας μηνύματα μέσω της Τουρκίας, έχει ανακοινώσει πως θέλουν να ανταλλάξουν ομήρους με αιχμαλώτους που βρίσκονται σε αμερικανικές και ισραηλινές φυλακές. Βέβαια από την έναρξη του πολέμου έχουν συλληφθεί περίπου 500 Παλαιστίνιοι στα θέατρα των επιθέσεων και την Δυτική Όχθη.

Τα υπουργεία Εξωτερικών όλων των εμπλεκόμενων χωρών ψάχνουν στα αρχεία τους για όσους δεν έχουν δώσει σημεία ζωής και θεωρούνται απαχθέντες. Δύο Μεξικάνοι (ένα άτομο επιβεβαιωμένο από το Ισραήλ), 6 Ρώσοι (με το Ισραήλ να κάνει λόγο για 12 Ρώσους), δύο Ιταλοί (8 σύμφωνα με το Ισραήλ) και ένα άτομο από τις Φιλιππίνες (4 δίνει το Ισραήλ).

Όσο συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς είναι ασφαλής κάτω από την γη.

Το ζήτημα είναι πως όσο συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί τόσο παραμένει σκοτεινή η εθνικότητα και ο αριθμός των ομήρων. Ο Γκέρσον Μπασκίν που βοήθησε στην διαπραγμάτευση και ανταλλαγή αιχμαλώτων του 2011, ενός ισραηλινού στρατιώτη με 1.000 κρατούμενους, δήλωσε πως είναι πιθανό να υπάρξει ανταλλαγή κρατουμένων.

Συγκεκριμένα να ανταλλάξουν παιδιά, γυναίκες, αρρώστους και ηλικιωμένους με αντάλλαγμα γυναίκες και παιδιά που κρατούνται στην Δυτική Όχθη. Κάτι εκπεφρασμένο από την Χαμάς.

Οι υπόλοιποι, είπε μαντεύοντας, είτε θα δραπετεύσουν, είτε θα διασωθούν, είτε θα σκοτωθούν στην χερσαία εισβολή.

Στους αγνοουμένους περιλαμβάνονται 13 Αμερικανοί σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η Ευρώπη καρδιοχτυπά καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την Χαμάς στην λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων, οπότε είναι παράνομη η επαφή με την οργάνωση. Οπότε εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο Κατάρ, την Αίγυπτο και την Τουρκία.

Έχουν επαφή οι μαχητές της Χαμάς με το πολιτικό γραφείο της οργάνωσης;

Ένα από τα πρακτικά μεγάλα προβλήματα είναι πως ακόμα και οι πολιτικοί ηγέτες της Χαμάς που βρίσκονται στο Κατάρ υπό την προστασία της Ντόχα, δεν επικοινωνούν με τους στρατιωτικούς ηγέτες στην Γάζα.

Ουσιαστικά συνεργάζονται ως ανεξάρτητοι πυρήνες, έχοντας από πριν γνώση των σχεδίων, όμως δεν έχουν απευθείας επαφή, κάτι που δυσχεραίνει την ουσιαστική γνώση.

Με την σειρά τους οι αξιωματούχοι του Κατάρ και της Τουρκίας ανέφεραν πως ζήτησαν από την Χαμάς ως ένδειξη καλής θέλησης να απελευθερώσει παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους από τους ομήρους χωρίς όρους.

Η Χαμάς αναφέρει πως θα το δέχονταν αν το Ισραήλ σταματούσε τους βομβαρδισμούς.

Σε όσα αφορούν την Αίγυπτο, ο Πρόεδρος Σίσι έχοντας ρίξει την εκλεγμένη κυβέρνηση των Αδερφών Μουσουλμάνων, δεν θέλει να εμπλακεί με την Χαμάς, ανησυχώντας για τις αντιδράσεις εντός της χώρας του.

Τα τούνελ είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα, τόσο για την επικοινωνία με τους ομήρους, όσο και για την επικοινωνία με τους ενδιαφερόμενους για διαπραγμάτευση.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που δεν θέλει κατοίκους της Γάζας στην Αίγυπτο. Έχοντας ήδη την ανησυχία πως από τα τούνελ που χρησιμοποιούνται για λαθρεμπόριο μεταξύ Αιγύπτου και Λωρίδας της Γάζας, μπορεί να έχουν μεταφερθεί όμηροι σε Αιγυπτιακό έδαφος.

Οι εθνικότητες των νεκρών ή αγνοουμένων

Για την ιστορία, το Ισραήλ έχει επιβεβαιώσει πως μεταξύ των νεκρών και αγνοουμένων βρίσκονται Αμερικανοί, Ταϊλανδοί, Γάλλοι, Ρώσοι, Ουκρανοί, Αργεντίνοι, Βρετανοί, Νεπαλέζοι, Λευκορώσοι, Γερμανοί, Χιλιανοί, Ρουμάνοι, Βραζιλιάνοι, Ουζμπέκοι, Καναδοί, Αζέροι, Φιλιππινέζοι, Ισπανοί, Αυστριακοί, Νοτιοαφρικάνοι, Κολομβιανοί, Τούρκοι, Ιταλοί, Ινδοί, Περουβιανοί, Εσθονοί, Ούγγροι, Ιρλανδοί, Λετονοί, Λιθουανοί, Μεξικάνοι, Μολδαβοί, Πορτογάλοι, Σουδανοί, Χιλιανοί, κάτοχος διαβατηρίου Σρι Λάνκα, Αυστραλοί, Δανοί, Καζάκοι, Παναμέζοι, Παραγουάνοι, Πολωνοί και κάτοχος διαβατηρίου Ερυθραίας.

Πηγή: in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ