Ιστορική ημέρα για τη Σιέρα Λεόνε: Με διάταγμα καταργείται η θανατική ποινή

Ιστορική ημέρα για τη Σιέρα Λεόνε: Με διάταγμα καταργείται η θανατική ποινή

«Σήμερα, γράφουμε μια νέα σελίδα», δηλώνει ο πρόεδρος της χώρας

Ιστορική ημέρα είναι η σημερινή για τη Σιέρα Λεόνε καθώς ο πρόεδρος της χώρας Τζούλιους Μαάντα Μπίο υπέγραψε διάταγμα που προβλέπει την κατάργηση της θανατικής ποινής.

«Σήμερα, γράφουμε μια νέα σελίδα στην ιστορία. Έπειτα από 20 χρόνια, τηρούμε την υπόσχεση που δώσαμε ως έθνος. Έπειτα από 20 χρόνια, η θανατική ποινή καταργείται πλήρως στη Δημοκρατία της Σιέρα Λεόνε», δήλωσε ο πρόεδρος Μπίο, κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής στην πρωτεύουσα Φριτάουν.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κύρωση από τον πρόεδρο της Σιέρα Λεόνε ακολουθεί την ψηφοφορία, που διεξήχθη στις 23 Ιουλίου στο κοινοβούλιο, κατά την οποία εγκρίθηκε ο νόμος για την κατάργηση της θανατικής ποινής, η οποία αντικαταστάθηκε από την ποινή ισόβιας κάθειρξης ή μια ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 30 ετών.

Η πρώην βρετανική αποικία της δυτικής Αφρικής δεχόταν επικρίσεις από προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επειδή δεν είχε επισήμως καταργήσει τη θανατική ποινή, αν και οι τελευταίες εκτελέσεις έγιναν πριν από περισσότερα από 20 χρόνια και οι καταδίκες σε θάνατο μετατρέπονταν σε ισόβιες καθείρξεις.

Το Σύνταγμα της Σιέρα Λεόνε του 1991 προέβλεπε την επιβολή της θανατικής ποινής για τα εγκλήματα της διακεκριμένης κλοπής, του φόνου, της προδοσίας και της στάσης.

Η Σιέρα Λεόνε είναι η τελευταία κατά σειρά αφρικανική χώρα που καταργεί τη θανατική ποινή, μετά το Μαλάουι τον Απρίλιο και το Τσαντ τον περασμένο χρόνο.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ