Κάμερες και νέες τεχνολογίες για καλύτερη επιβολή των κανόνων αλιείας

Το νέο σύστημα ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το νέο σύστημα ελέγχου της αλιείας με την χρήση καμερών, το οποίο θα μεταρρυθμίσει τους κανόνες που διέπουν τις αλιευτικές δραστηριότητες της ΕΕ από το 2010 ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με 401 ψήφους υπέρ, 247 κατά και 47 αποχές, οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν να χρησιμοποιούνται οι νέες τεχνολογίες για την καλύτερη επιβολή των κανόνων αλιείας και τη βελτίωση της ασφάλειας και της διαφάνειας. Επιμένουν επίσης ότι οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν πότε, πού και πώς αλιεύονται τα προϊόντα που αγοράζουν.

Η χρήση κάμερας επί του σκάφους για τη διενέργεια ελέγχων πρέπει να είναι υποχρεωτική για ένα ελάχιστο ποσοστό σκαφών μήκους άνω των 12 μέτρων τα οποία έχουν αναγνωριστεί ως ενέχουν σοβαρό κίνδυνο μη συμμόρφωσης. Ο εξοπλισμός θα επιβληθεί επίσης ως συνοδευτική κύρωση για όλα τα σκάφη που διαπράττουν δύο ή περισσότερες σοβαρές παραβάσεις. Τα σκάφη που είναι πρόθυμα να υιοθετήσουν την νέα οδηγία σε εθελοντική βάση θα πρέπει να έχουν κίνητρα.

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν επίσης την πρόταση εναρμόνισης των κυρώσεων και απαιτούν τη δημιουργία ενός «Μητρώου της Ευρωπαϊκής Ένωσης» παραβάσεων για τη συγκέντρωση πληροφοριών από όλα τα κράτη μέλη. Ζητούν επίσης ένα «κατάλληλο σύστημα κυρώσεων» για παραβάσεις που διαπράττονται από ψυχαγωγικούς ψαράδες.

Σύμφωνα με τη Στρατηγική « Farm-to-Fork» της ΕΕ, το Κοινοβούλιο απαιτεί την αναγραφή της προέλευσης των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας σε ολόκληρη την τροφική αλυσίδα, συμπεριλαμβανομένων των μεταποιημένων και εισαγόμενων προϊόντων. Πρέπει να διατίθενται δεδομένα σχετικά με το είδος των ψαριών, την τοποθεσία, την ημερομηνία και την ώρα αλίευσης και τον τύπο εργαλείου που χρησιμοποιήθηκε.

Σε μια προσπάθεια μείωσης των θαλάσσιων απορριμμάτων, οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν επίσης ότι όλα τα σκάφη θα πρέπει να υποχρεούνται να ενημερώνουν τις εθνικές αρχές όταν χάνουν τα αλιευτικά εργαλεία και να φέρουν επί του σκάφους τον απαραίτητο εξοπλισμό για την ανάκτησή τους.

Όλα τα σκάφη θα πρέπει επίσης να είναι εξοπλισμένα με συσκευή τοποθεσίας που τους επιτρέπει να εντοπίζονται αυτόματα, ένα μέτρο που κρίνεται απαραίτητο για τη βελτίωση της ασφάλειας στη θάλασσα.

Υπενθυμίζεται πως στις 5 Φεβρουαρίου, η Επιτροπή Αλιείας ενέκρινε τη θέση της σχετικά με το σύστημα ελέγχου της αλιείας της ΕΕ . Η πρόταση ενημερώνει πέντε υφιστάμενους κανονισμούς και εναρμονίζει τα συστήματα ελέγχου και επιθεώρησης, καθώς και τις κυρώσεις, σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

 

 

Πηγή ΕΡΤ - Κώστας Δαβάνης

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ