Το Κίεβο μετονόμασε 95 δρόμους στο πλαίσιο «απορωσοποίησης»

Newsroom
Newsroom

Ένας δρόμος πήρε την ονομασία «Λονδίνο», για να τιμηθεί η πρωτεύουσα της Βρετανίας

Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας μετονόμασε 95 δρόμους σήμερα, στο πλαίσιο της προσπάθειας «εκκαθάρισης» των ρωσικών και σοβιετικών ονομασιών, ανακοίνωσε ο δήμαρχος του Κιέβου, μία ημέρα αφότου η χώρα γιόρτασε τα 31 χρόνια της ανεξαρτησίας της.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας, τον Φεβρουάριο, οι ουκρανικές αρχές έχουν εντείνει την «απορωσοποίηση», μια εκστρατεία για να σβήσουν την κληρονομιά των αιώνων διακυβέρνησης από τη Μόσχα.

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο έγραψε στο Telegram ότι τα νέα ονόματα θα τιμούν σημαντικά ιστορικά γεγονότα αλλά και τη μνήμη διάσημων προσώπων και ηρώων που «δόξασαν την Ουκρανία και αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία του κράτους μας». Πρόσθεσε ότι η διαδικασία αυτή απέχει πολύ ακόμη από το να ολοκληρωθεί και υποσχέθηκε ότι θα συνεχιστεί.

Ένας δρόμος πήρε την ονομασία «Λονδίνο», για να τιμηθεί η πρωτεύουσα της Βρετανίας, ενός από τους στενότερους συμμάχους της Ουκρανίας. Ένας άλλος ονομάστηκε «Οδός ουκρανικής αναγέννησης», απηχώντας τη δήλωση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η Ουκρανία «ξαναγεννήθηκε» όταν εισέβαλε η Ρωσία.

Ένας άλλος δρόμος, που έφερε το επώνυμο ενός Σοβιετικού υπουργού Άμυνας, ονομάστηκε «οδός τάγματος Αζόφ», μια απόφαση που αναμένεται ότι εξοργίσει τη Μόσχα. Η Ρωσία κατηγορεί αυτό το τάγμα για φασιστική, ακροδεξιά ιδεολογία και το έχει χαρακτηρίσει «τρομοκρατική οργάνωση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ