Κολομβία: Ο Γουστάβο Πέτρο ανακοινώνει το πρώτο όνομα υπουργού της κυβέρνησής του

 Κολομβία: Ο Γουστάβο Πέτρο ανακοινώνει το πρώτο όνομα υπουργού της κυβέρνησής του
Newsroom
Newsroom

Αυτό του άλλοτε διαπραγματευτή για την ειρήνη Άλβαρο Λέιβα

Ο σοσιαλδημοκράτης εκλεγμένος πρόεδρος της Κολομβίας Γουστάβο Πέτρο –ο πρώτος πολιτικός της αριστεράς που θα αναλάβει το αξίωμα στην ιστορία της χώρας, την 7η Αυγούστου– ονόμασε το Σαββατοκύριακο τον Άλβαρο Λέιβα μελλοντικό υπουργό Εξωτερικών του.

Πρόκειται για το πρώτο όνομα υπουργού της κυβέρνησής του που ανακοίνωσε ο κ. Πέτρο.

Ο κ. Λέιβα, 79 ετών, βετεράνος της κολομβιανής πολιτικής, είναι πολύ γνωστός στη χώρα του για το έργο του επί αρκετών προέδρων, διαφορετικών παρατάξεων: ήταν ο διαπραγματευτής που χειρίστηκε τις ειρηνευτικές συνομιλίες με πολλές ένοπλες ομάδες, ανάμεσά τους και το Κίνημα της 19ης Απριλίου (Movimiento 19 de Abril, M-19), στις τάξεις του οποίου πολέμησε στα νιάτα του ο Γουστάβο Πέτρο.

Συμμετείχε ενεργά στις συνομιλίες που οδήγησαν στην ιστορική συμφωνία ειρήνης με την πρώην οργάνωση ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).

«Ο Άλβαρο Λέιβα Ντουράν θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών μας. Θα είναι υπουργός Εξωτερικών της ειρήνης», ανέφερε ο κ. Πέτρο μέσω Twitter. «Η Κολομβία θα συνεισφέρει στον κόσμο κάθε προσπάθεια για να ξεπεραστεί η κλιματική κρίση, κι από τον κόσμο περιμένουμε κάθε προσπάθεια για να ξεπεράσουμε την ενδημική βία στη χώρα μας».

Ο Γουστάβο Πέτρο θέλει να μεταβάλει άρδην τις διεθνείς σχέσεις της χώρας του, μεταφέροντας το επίκεντρο του ενδιαφέροντος από τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών στον αγώνα εναντίον της κλιματικής αλλαγής. Εάν το επιτύχει, θα πρόκειται για θεμελιώδη αλλαγή, ειδικά όσον αφορά τη διμερή σχέση με τον βασικό σύμμαχο της Κολομβίας, τις ΗΠΑ.

Ο πρώην γερουσιαστής διετέλεσε υπουργός Ενέργειας του συντηρητικού προέδρου Μπελισάριο Μπετανκούρ. Εξελέγη πρόεδρος της Κολομβίας στον δεύτερο γύρο των εκλογών, που διεξήχθη τη 19η Ιουνίου.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ